Україна розширює практику транспортного безвізу: угода із норвегією з початку вересня
18:30 30.08.2023
260

Україна розширила перелік країн, з якими було укладено угоду про здійснення вантажних перевезень автомобільним транспортом без обов'язкових дозволів. Ця транспортна угода відтепер діє із Норвегією, і спеціальний режим почне діяти з 1 вересня.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомило, що на базі результатів засідання Змішаної комісії було підписано протокол про "транспортний безвіз" із Міністерством транспорту Королівства Норвегії. Цей протокол відкриває можливість для вантажних перевезень без вимоги до спеціальних дозволів для транспортних засобів стандарту Євро-5 та вище.

Згідно з офіційним повідомленням, ця спрощена система реалізується починаючи з 1 вересня та стосується як двосторонніх, так і транзитних перевезень. Спільно з тим, "транспортний безвіз" має наразі застосовуватися до 35 країн.

Сергій Деркач, заступник міністра, зазначив: "Ми продовжуємо створювати комфортні умови для наших перевізників. Україна розширює перелік країн, з якими діє практика "транспортного безвізу", яка зараз об'єднує 35 країн. Раніше, незалежно від екологічного класу транспортних засобів, українські перевізники мали здійснювати перевезення до Норвегії лише за наявності дозволу. Зараз же для автопарку стандарту Євро-5 та вище введено право бездозвільного руху. Ця лібералізація вантажних перевезень залишатиметься дієвою щонайменше до 30 червня 2024 року".

Процедура отримання так званого "транспортного безвізу" для перевізників передбачає наявність сертифікату, який підтверджує екологічний клас вантажного автомобіля, зазначили у міністерстві. Також відзначається, що існує можливість здійснення перевезень і для менш екологічно чистих автомобілів. В ході засідання українсько-норвезької Змішаної комісії було досягнуто згоди щодо надання дозволів на наступний рік. Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 - дозволів для третіх країн.

Додатково, Міністерство нагадало, що в червні 2023 року Україна уклала "транспортний безвіз" із Північною Македонією та досягла згоди щодо квоти дозволів на міжнародні вантажні перевезення на 2024 рік з Азербайджаном.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також