Українська мова впевнено домінує у соціальних мережах у 2023 році
20:44 02.05.2024
255

У 2023 році суттєво зросла кількість публікацій українською мовою на найбільших соціальних платформах: Facebook, Х (Twitter), Instagram, YouTube, TikTok. Про це свідчить звіт мовного омбудсмена, який базується на дослідженні "Українська мова в соцмережах", проведеному Центром контент-аналізу. Соціологи аналізували мільйон публікацій з 2020 по 2023 роки, розглядаючи використання української та російської мов у різних соцмережах, включаючи заборонені в Україні платформи "Однокласники" і "ВКонтакті".

Дослідження виявило значне домінування української мови на популярних платформах у жовтні 2023 року. У Instagram понад 90% публікацій були українською мовою. У Facebook та Х (Twitter) українська мова домінувала в 75-80% дописів, тоді як у 2022 році цей показник становив 65-70%, а три роки тому — лише 15-25%.

TikTok також продемонстрував подвоєння контенту українською мовою, але найвиразніше зростання відзначається на YouTube. З 2022 року частка контенту українською мовою на платформі зросла до 45%, порівняно з 5% до війни.

Дослідження також зафіксувало значне зростання використання української мови в різних регіонах країни. Якщо на заході збільшення відбулося вже на початку війни (до 85% в червні 2022 року), то наразі аналогічні зміни відбулися в центрі, на півдні та сході України. Спостерігається зростання питомої ваги української мови на 10-15% майже у всіх областях, особливо в Київській, Харківській, Дніпропетровській та Миколаївській.

Паралельно, вчені з Мюнхенського університету та Університету Бата провели дослідження, проаналізувавши понад 4 мільйони твітів. Вони відзначили значне зростання кількості твітів українською мовою, розцінюючи це як свідомий вибір користувачів ідентифікувати себе як українців.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також