В Україні штрафуватимуть за порушення правил запуску безпілотників
20:58 03.05.2023
256

У Верховній Раді проголосували за введення штрафів за порушення порядку і правил використання повітряного простору під час експлуатації безпілотників.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроект № 8186 встановлює адміністративну відповідальність за порушення дотримання порядку та правил використання повітряного простору України експлуатантами безпілотних повітряних суден, а саме:

  • порушення порядку та правил використання повітряного простору України при експлуатації безпілотного повітряного судна;
  • внесення змін у конструкцію безпілотного повітряного судна та / або обладнання для дистанційного керування ним, спрямованих на приховування інформації про місцезнаходження безпілотного повітряного судна та / або його переміщення в повітряному просторі України під час польоту;
  • створення радіозавад та / або інших перешкод польотам безпілотних повітряних суден, що використовуються правоохоронними органами під час забезпечення громадського порядку і громадської безпеки, протидії правопорушенням, охорони прав і свобод людини.

За вказані правопорушення передбачено накладення штрафу в розмірі від шістдесяти до чотирьохсот неоподатковуваних мінімальних доходів громадян (1020 - 6800грн), за повторне протягом року – від чотирьохсот до п’ятисот нмдг (6800 - 8500грн) із конфіскацією безпілотного повітряного судна та/або складових частин безпілотної авіаційної системи.

Розглядати справи про адміністративні правопорушення, накладати адміністративні стягнення за порушення порядку та правил використання повітряного простору України експлуатантами БПС будуть уповноважені районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди, органи Національної поліції, Державної прикордонної служби (зміни до ст.ст. 221, 222, 222-1).

Ці пункти доповнили статтю 111 частинами шостою та сьомою, пояснив Тарас Мельничук. У першому читанні нововведення підтримали 232 народних депутати України.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також