В Україні створять інститут Уповноваженого з міжнародного гуманітарного права
17:30 02.12.2022
254

В Україні ініціювали створення інституту Уповноваженого з міжнародного гуманітарного права. Про це на брифінгу заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Створити таку установу запропонувало Мінреінтеграції. Найближчим часом законопроєкт “Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні” буде зареєстровано у Верховній Раді.

"У законопроекті передбачається запровадження інституту Уповноваженого з питань застосування МГП як посадової особи виконавчої гілки влади. Уповноважений буде відповідати за реалізацію міжнародно-правових зобов’язань України у галузі МГП. Зокрема, на нього буде покладено завдання з контролю за дотриманням прав осіб, які мають статус військовополонених", – зазначила Верещук.

Крім того, запровадять постійний парламентський контроль за дотриманням норм МГП в Україні. Його здійснюватиме тимчасова спеціальна комісія, яка діятиме на час збройного конфлікту. Вона розглядатиме питання дотримання прав і свобод людей в умовах війни, а також займатиметься поверненням українських захисників з ворожого полону.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також