В Україні створюють реєстр забруднених земельних ділянок: нові ініціативи у сфері земельних відносин
11:24 08.06.2024
253

В Україні запроваджується новий реєстр, який міститиме дані про забруднені земельні ділянки. Про це повідомила заступниця міністра аграрної політики та продовольства Людмила Шемелинець.

Шемелинець підкреслила важливість надання вільного доступу до інформації про ринок земель сільськогосподарського призначення та їх оцінку.

На сьогодні вже функціонує моніторинг ринку земель, який показує кількість проданих земельних ділянок сільськогосподарського призначення, їхню площу та середню ціну за гектар. Оновлені дані публікуються кожні два тижні. Також ведеться робота над запуском системи моніторингу земельних відносин, яка включатиме інформацію від дев'яти різних суб'єктів, таких як Державний земельний кадастр, Мін'юст, Державна судова адміністрація, ДПС, Держводагентство, Держстат тощо.

"Це допоможе краще розуміти стан, динаміку та проблемні питання в земельній сфері на рівні територіальних громад, оперативно реагувати та приймати ефективні управлінські рішення. Дані моніторингу будуть публічними, що сприятиме покращенню громадського контролю за діяльністю органів влади," — зазначила Шемелинець.

Щодо оцінки вартості землі, заступниця міністра повідомила, що на завершальному етапі впровадження знаходиться пілотний проєкт із масової оцінки земель. Він буде визначати критерії оцінки, щоб забезпечити максимальну відповідність ринковій вартості.

Крім того, за ініціативи Мінагрополітики, Держгеокадастр запустив портал Національної інфраструктури геопросторових даних, де вже зареєстровано 95% територіальних громад.

"Це ефективна система, яка містить 40 видів різної інформації — про землю, дороги, заповідники, лінії електропередач тощо. Одне з головних завдань Мінагрополітики — інтеграція геопорталу з іншими державними реєстрами та синхронізація з відповідними європейськими системами," — додала Шемелинець.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також