Відкриття виставки "Душа в місті Марії" у Вінниці: Честь та пам'ять матерів загиблих героїв
16:07 13.05.2024
269

У середу, 15 травня, о 15:00, у Вінниці на Європейській площі (біля Вежі Артинова) відбудеться відкриття виставки "Душа в місті Марії", приуроченої до Міжнародного дня сім'ї. Виставку організувала громадська організація "Об’єднання родин Незламні" за підтримки Вінницької міської ради, ініціаторкою проєкту є Вікторія Колмикова, мама бійця на псевдо Вахр.

Про це повідомляє сайт Вінницької міської ради.

З початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ, Маріуполь опинився у блокаді з перших днів. 86 днів героїчної оборони міста, 83 з яких у повній ізоляції, стали однією з найбільших трагедій і водночас героїчних сторінок сучасної історії України.

Особливу роль у обороні міста відіграв Окремий загін спеціального призначення "АЗОВ" Національної гвардії України, які прийняли на себе гнів ворога. Ці відважні патріоти, ціною власних життів, дали нашій країні час для зміцнення оборони.

Як розповідає Вікторія Колмикова, куратор виставки "Душа в місті Марії", на 22 стендах представлені візуальні історії про матерів і їх синів-героїв – захисників Маріуполя, які безмежно любили свої сім’ї, своїх мам і свою Україну. Вони поклали життя за свободу своєї країни у Маріуполі.

"Цей проєкт присвячений матерям, життя яких розділилось на щасливе минуле і вічний біль сьогодення. Скільки таких матерів серед нас? Скільки розбитих "сталевих" сердець живе спогадами про своїх синів? Яким тепер стало їхнє життя? Ця виставка – про матерів, мужніх у своєму горі. Як і їхні сини, вони понад усе люблять свою Україну! Вони підтримують одне одного, переживають за долю своєї країни, волонтерять і допомагають іншим!" – говорить Вікторія Колмикова.

З реалізації однієї з ідей про вшанування пам'яті полеглих захисників Маріуполя, Вікторії Колмиковій спало на думку створити знак ідентифікації та підтримки для матерів, які втратили своїх дітей. Його виготовили у вигляді брошки "Серце матері" як символу материнських сердець загиблих Героїв. І під час презентації виставки одну з них подарують мамі Героя України, полеглого майданівця Максима Шимка – Зої Кузьменко.

"Виставка "Душа в місті Марії" – це нагадування кожному з нас, що у часи війни, коли наші мужні діти віддають свої життя на полі бою, трагедія втрати не може бути персональною, особистою чи чужою, вона спільна, адже сини України стояли за нашу національну гідність і свободу. Вони несуть варту вже у Небесному Війську, а наш із вами обов’язок – бути добрішими один до одного, підтримувати, співчувати, допомагати та пам'ятати, що справжня сила в єдності", – говорить авторка виставки.

Захід відбудеться з дотриманням усіх безпекових заходів. У разі оголошення повітряної тривоги захід буде призупинено, а присутні повинні будуть негайно прямувати до найближчого укриття.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також