Які українські компанії приймають оплату у криптовалюті?
13:20 28.12.2021
263

Експерти зазначають, що останнім часом електронна валюта викликає великий інтерес громадськості. Якщо говорити про Україну, то розвиток цього сектору йде дуже активно, і вже сьогодні експерти відносять нашу країну до світових лідерів Bitcoin-галузі. Підтверджує їхні слова – створення в Україні одного з чотирьох Bitcoin-посольств. Також посольства працюють в Ізраїлі, Канаді та Польщі.

Якщо 2014 року про «крипту» знали лише деякі, то у 2021 році електронною валютою нікого не здивуєш. Й навіть більше, багато хто заробляє, інвестуючи в електронні гроші.

Щодо оплати послуг та покупок, то пік популярності припав на 2017-2018 роки, тоді деякі магазини, заправки та магазини заявили, що готові приймати оплату «криптою».

Але глобально вітчизняний ринок виявився не готовим до подібних змін, і сьогодні навіть компанії, які пішли на новації, перестали надавати таку послугу.

Водночас експерти віщують стрімку динаміку в цьому секторі та значне зростання кількості компаній, які працюватимуть за «крипту». Цьому сприятиме два фактори: висока конкуренція на ринку послуг та товарів, і, звичайно ж, зручність для покупців.

Щоб спростити процедуру оплати, IT-компанії в колаборації з великими криптовалютними біржами розробляють нові способи розрахунку. Українські підприємці, які прагнуть розвивати свій бізнес та готові до сучасних викликів, заявляють про готовність приймати оплату електронними грошима.

Однією з українських компаній, яка перша заявила, що готова працювати за криптовалюту та вже отримала оплату за свої послуги електронною валютою, стала проектно-будівельна компанія Civilly.

За словами СЕО Civilly Олега Челпана, його співробітники вже працюють над дизайн-проектом, які було оплачено цифровою валютою.

 

Для нас важливо, щоб замовнику було комфортно працювати з нами. І якщо інвестор хоче сплатити наші послуги за допомогою крипти, то чому б і ні. Віртуальна валюта дуже популярна у світі і багато наших клієнтів купують за кордоном товари або послуги, оплачуючи їх подібним чином. Думаю через кілька років, в Україні буде безліч компаній, які також перейдуть на подібний спосіб оплати», - каже Олег Челпан.

Слід зазначити, що згідно з рішенням Європейського суду з прав людини, операції з біткоїнами та іншими віртуальними валютами на території Євросоюзу не повинні оподатковуватись на ПДВ. При цьому в Україні біткойн офіційно не визнано, відповідно адмініструвати операції з криптовалютою неможливо.

Водночас, нардепи та Мінцифри підготували законопроект про оподаткування криптовалюти. Відповідно до проекту закону №3637, віртуальні активи будуть внесені в правове поле. «За» проект закону, у другому читанні, проголосувало 276 нардепів. При цьому для того, щоб ці активи були легалізовані, необхідно внести правки до Податкового кодексу.

Джерело

Автор: Павло Петрушко
Читайте також