ЄС націлений на підписання безпекових зобов’язань перед Україною до кінця червня
15:45 28.05.2024
264

Європейський Союз планує підписати безпекові зобов’язання перед Україною до кінця червня. Ці плани були озвучені у висновках сьогоднішнього засідання Ради ЄС з питань безпеки та оборони.

Зазначається, що безпекові зобов’язання ЄС та двосторонні домовленості допоможуть Україні зміцнити свою самооборону, протистояти спробам дестабілізації та стримувати агресію в майбутньому. Вони створять основу для довгострокової та стійкої підтримки безпеки та оборони України.

У висновках також підкреслюється, що Європейський Союз дедалі рішучіше підтримує незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. ЄС продовжуватиме надавати Україні всю необхідну політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку. З цією метою використовуватимуться всі наявні інструменти, включаючи нещодавно створений Фонд допомоги Україні в межах Європейського фонду миру (EPF) та Місію військової допомоги ЄС на підтримку України (EUMAM Ukraine).

Окрім майбутнього підписання безпекових зобов’язань, ЄС продовжує задовольняти нагальні потреби України, зокрема у боєприпасах, ракетах, системах ППО, артилерії та безпілотниках.

Рада ЄС сьогодні також затвердила висновки з безпеки та оборони у відповідь на низку загроз та викликів, включаючи агресивну війну росії проти України та зростаючу напруженість на Близькому Сході, в Сахелі та інших регіонах. ЄС відзначив, що з початку російської агресії проти України у лютому 2022 року, роль ЄС як суб'єкта безпеки та оборони значно зросла, проте необхідно й надалі підвищувати оборонну готовність та зміцнювати суверенітет.

Рада ЄС визначила п'ять основних пріоритетів на майбутній період:

  1. Непохитна підтримка України.
  2. Збільшення спільних витрат на оборону.
  3. Підвищення здатності ЄС діяти.
  4. Зміцнення стійкості ЄС та безпечного доступу до стратегічних сфер.
  5. Розвиток партнерства.
Автор: Павло Петрушко
Читайте також