Європа подвоює допомогу Україні: ЄС випереджає США у наданні підтримки
18:19 11.09.2023
255

За результатами аналізу, проведеного експертами, виявлено збільшення обсягів допомоги, яку Україна отримує від Європи та США. Зокрема, зазначено, що Європейський Союз та окремі європейські країни значно посилили свою підтримку Україні, надаючи більше фінансової, військової та гуманітарної допомоги. Це стало важливим зрушенням порівняно з першим роком війни, коли Сполучені Штати були основними донорами допомоги.

Загалом, колективна допомога від країн Заходу наразі становить вражаючу суму в 156 мільярдів євро, у порівнянні з окремими донорськими внесками США у розмірі 70 мільярдів євро. Підсумковий медальний залік України під час юніорського Чемпіонату Світу-2023, який завершився в Ізраїлі, склав четверте місце, і країна поділила його з Данією та Боснією і Герцеговиною.

Найбільше золотих медалей на турнірі з плавання виборов 17-річний український спортсмен Олександр Желтяков, перемігши на дистанціях 100 і 200 метрів на спині. Важливо також відзначити, що він виконав олімпійський норматив на 100 метрів на спині та отримав другу путівку на Олімпійські ігри-2024 у Парижі.

Норвегія, яка не є членом ЄС, стала лідером серед донорів, обіцявши 1,7% свого ВВП на допомогу Україні. Разом із внесками до програм ЄС, балтійські країни, такі як Литва (1,4%+0,5%), Естонія (1,3%+0,5%) і Данія (1,1%+0,6%), також надають значний внесок у підтримку України.

Щодо Сполучених Штатів, то вони залишаються провідними в наданні військової допомоги, проте обсяг такої допомоги становить лише 0,3% ВВП країни. За словами професора Крістофа Требеша, керівника дослідження, останні події є "найбільшою зміною" у порівнянні з першим роком російської агресії проти України.

Важливо відзначити, що оголошення довгострокових пакетів допомоги, зокрема від Європейського Союзу (50 мільярдів євро на 2023-2027 роки), Німеччини (10,5 мільярда євро на 2024-2027 роки), та інших країн, стали важливим фактором в зростанні загальних обсягів допомоги. Професор Требеш наголосив, що "видатним є те, як швидко Європа просунулася до нової та суттєвої багаторічної програми підтримки України".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також