ЮНЕСКО підтверджує руйнування 274 культурних будівель в Україні через російську агресію
20:10 07.08.2023
253

Під час брифінгу голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі повідомила, що підтверджено руйнування більше ніж 270 культурних будівель в Україні внаслідок російської агресії. Ця деструкція стосується різних типів споруд, а близько 50 об'єктів розташовані в Одесі. Серед пошкоджених об'єктів знаходяться історичні та культурні споруди, монументи, архіви, лабораторії, релігійні та наукові об'єкти.

Зокрема, К'яра Децці Бардескі підкреслила, що в Одесі узагальнений перелік об'єктів, що постраждали, вже містить понад 50 споруд, деякі з них зазнали великого рівня пошкоджень, становлячи втрату від 60-80%.

Голова Бюро ЮНЕСКО в Україні додала, що загальна вартість завданих збитків внаслідок руйнувань культурних будівель, обумовлених російськими обстрілами, сягає 2,5 мільярди доларів. Проте ця цифра протягом наступних 10 років може зрости до 7 мільярдів доларів.

К'яра Децці Бардескі наголосила на необхідності документування ушкоджень, розроблення плану збереження та запобігання руйнування, а також плану відновлювальних робіт. Вже зараз фахівці ЮНЕСКО займаються цими питаннями, активно співпрацюючи у роботах з відновлення зруйнованих об'єктів.

Автор: Павло Петрушкр
Читайте також