Закон про деколонізацію набув чинності в Україні: Заборонено символіку та пропаганду російської імперської політики
21:00 27.07.2023
261

Сьогодні, 27 липня, український закон про деколонізацію набрав чинності, спрямований на боротьбу з російською імперською пропагандою. Згідно з документом, вводяться заборони стосовно географічних назв та символіки, що висвітлюють російську імперську політику. Закон також визначає процедуру ліквідації цих символів у громадському просторі.

Документ оголошує російську імперську політику злочинною та засуджує її дії, спрямовані на підкорення, експлуатацію та асиміляцію українців. Серед заборон, закон забороняє пропагування російської політики та символіки у громадському просторі, а також присвоєння назв, які глорифікують або пропагують російську імперську політику та сучасну РФ як державу-агресора.

Закон також передбачає перейменування пам'ятників, пам'ятних знаків, вулиць та інших об'єктів, що містять символіку російської імперської політики. Населені пункти з назвами, що мають натяки на Росію, її діячів чи пропагандистів, також мають будуть перейменовані.

Закон накладає заборону на зображення, присвячені російським та радянським діячам, містам та завоюванням, та вимагає перенесення цінних пам'яток в музеях. Державні та військові органи мають шість місяців на виконання відповідних норм закону. Закон про деколонізацію спрямований на зміцнення національної ідентичності та боротьбу з впливом російської пропаганди в Україні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також