Затриманого у Фінляндії росіянина-неонациста, готують до екстрадиції в Україну
19:02 27.08.2023
262

У Фінляндії затримано громадянина росії, якого розшукує СБУ за підозрою в участі у терористичній організації. Готується документи для екстрадиції його в Україну.

Про це повідомляє Генеральна прокуратура.

За даними слідства, підозрюваний у 2014 році спільно з учасниками терористичної організації «ЛНР» брав участь у бойових зіткненнях на території України у складі так званої «Диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич». У 2016 році йому було повідомлено про підозру за фактом участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

В рамках співпраці з Європолом Офіс Генпрокурора отримав інформацію про затримання цієї особи у м. Гельсінкі міграційною службою Фінляндської Республіки, а також відомості про можливість її депортації до рф. Аби не допустити повернення підозрюваного до російської федерації, що унеможливило б його видачу Україні, 15 серпня 2023 року прокурори направили до відповідних органів Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт особи та надали фінській стороні всю необхідну інформацію для забезпечення арешту.

Як результат, підозрюваного було затримано. Наразі ініціатор розшуку здійснює підготовку матеріалів, необхідних для екстрадиції особи.

Зазначимо, «Русич» — російське неонацистське військове угрупування, що брало участь у війні на сході України, російській інтервенції в Сирії та російському вторгненні в Україну 2022 року в складі російських військ.  Терористи  чинила на території України чисельні військові злочини.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також