Зеленський озвучив три ключові пункти для Глобального Саміту миру
18:02 18.05.2024
255

Україна очікує, що учасники Глобального Саміту миру разом складуть план дій щодо трьох ключових пунктів. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю французькому інформагентству AFP.

За словами президента, перший пункт стосується вільного судноплавства, що включає захист портової інфраструктури, забезпечення харчової безпеки для всього світу та розвиток економіки України. Другий пункт передбачає обговорення ядерної та енергетичної безпеки, щоб зупинити удари по критичній інфраструктурі. Третій пункт стосується обміну полоненими та повернення незаконно депортованих дітей.

"Якщо ми вийдемо із Саміту з цими трьома кроками, з погодженням більшості країн цих позицій, це буде означати, що росія їх не блокуватиме, а ми розроблятимемо з іншими країнами на технічному рівні докладний план кожного з цих пунктів," – сказав Зеленський.

Президент також зазначив, що Україна готова до діалогу з усіма державами, які підтримують її територіальну цілісність. Тому він і його команда активно працюють над залученням до участі в Саміті представників Глобального Півдня. Для Китаю важлива ядерна безпека, для Африки й Азії – продовольча безпека, для арабського світу – обмін полоненими.

"Навіть якщо вони бачать світ по-іншому, важливо працювати над тим, щоб їх залучити, тому що вони мають вплив. Будь-який: оборонний – на рівні торгівлі зброєю, десь – економічний. Вони мають вплив на росію. І що більше таких країн з нашого боку – з боку закінчення війни, – то більше доведеться росії зважати також," – наголосив президент.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також