Зростаюча загроза: Експерти Київського інституту виявляють помітне збільшення підробок серед культурних артефактів внаслідок воєнних та незаконних дій
19:28 14.11.2023
264

Кількість підробок серед культурних артефактів у Києві зросла, повідомляє Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ). На фоні війни в Україні, експерти відзначають помітний приріст фактів підробки серед об'єктів мистецтва. Директор КНДІСЕ Олександр Рувін зазначив, що нинішня ситуація вимагає від експертів досліджень великої кількості культурних артефактів за фактом воєнної агресії та інших проблем.

Основними завданнями мистецтвознавчих експертиз є встановлення автентичності, атрибуція та визначення фактів реставрації або змін у стані об'єктів. Наразі такі експертизи часто призначаються у зв'язку із вилученням приватних мистецьких колекцій та намаганнями незаконного вивезення цінних об'єктів культурної спадщини за кордон. Спостерігається приблизно 60% випадків підробок серед об'єктів, що потрапляють на експертизу, що ставить перед експертами великі виклики у розрізі визначення початкового стану та автентичності матеріалів.

Директор КНДІСЕ висловлює обурення щодо зростання кількості шахраїв, які намагаються виготовити підробки, використовуючи різні хитрощі, такі як відтворення старовинного вигляду, використання оригінальних матеріалів тощо. У зв'язку з цим, експертам необхідно не тільки вивчати матеріали та техніку виготовлення, але і розуміти культурний та історичний контекст створення об'єкта. Рувін підкреслює, що ці виклики вимагають від експертів широкого спектра знань і навичок для ефективної реалізації їхньої професійної діяльності.

Інститут, на чолі з Рувіном, продовжує виконувати роботу у всіх напрямках експертиз, включаючи воєнні експертизи з злочинів російських військових на території України.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також