Українець довів, що Twitter обрізає темношкірих на фото. Соцмережа виплатила йому $ 3500.
11:32 13.08.2021
259

Компанія Twitter виплатила $ 3500. українцю Богдану Кулиничу, який довів, що алгоритми соцмережі упереджені по відношенню до темношкірих людей на фотографіях. Про це повідомляє The Guardian.

Програміст Кулинич вчиться в аспірантурі в швейцарському університеті EPFL. За допомогою штучного інтелекту він згенерував знімки з майже ідентичними особами людей, які відрізнялися лише тоном шкіри, гендером, віком і комплекцією.

Кулинич не тільки довів, що алгоритми Twitter обрізають темношкірих людей на фото, але і з'ясував, що вони краще фокусуються на більш молодих, струнких і світлих особах. Компанія вже пообіцяла виправити помилки.

Користувачі Twitter вперше помітили, що алгоритми обрізають на фото темношкірих людей і навіть темних собак, в 2020 році. Тоді компанія принесла вибачення і в липні оголосила премію в $3500 тому, хто зможе довести упередженість алгоритмів. Саме її і виграв Кулинич.

Як передає ВВС другий приз отримали співробітниці Університету Торонто, які показали, що алгоритм обрізання зображень ще сильніше маргіналізує літніх і людей з інвалідністю. Третє місце дісталося проекту, який продемонстрував, що Twitter з більшою ймовірністю обрізав на мемах арабський текст, ніж англійський.

Сам Кулинич зізнався, що відчуває через свою знахіду змішані почуття: «Алгоритмічна шкода - це не просто баги. Вкрай важливо, що багато шкідливих технологій такі не по випадковості, а скоріше за задумом. Це відбувається від бажання максимізувати залученість і прибуток ».

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також