Українським біженцям у Польщі скорочуватимуть допомогу
16:00 24.10.2022
332

Польський уряд вирішив внести певні зміни у програму допомоги громадянам України, які через війну вимушено покинули свої домівки і знайшли прихисток за кордоном.

Уповноважений уряду Польщі у справах біженців з України Павел Шефернакер заявив, що наразі у польських містах перебуває понад 1 млн українських біженців. Держава дружньо вітає їх і намагається допомагати адаптуватися у новій країні.

Як повідомляють в уряді, вони були вимушені запровадити зміни у соцпакеті для українців, щоб уникнути зловживань з їхнього боку.

"Оскільки Польща відкрита для біженців, хоче їх підтримувати, не може бути так, що є люди, які певним чином обманюють цю систему. Ми ще більше ущільнимо систему пільг, щоб не ставалося жодних порушень у питанні виплат коштів", – заявив урядовець.

Вже з 1 січня для українців, які користуються прихистком понад 4 місяці, буде запроваджена оплата місць колективного проживання. Таким чином громадяни України самостійно покриватимуть 50% вартості житла у Польщі.

При цьому все ще діє стандартна допомога: 300 злотих одноразової допомоги, 500 злотих на кожну дитину до 18 років щомісячно. Також 40 злотих – доплати до вартості житла на 1 особу щомісячно.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також