Уряд розширив категорії родин, на які поширюватиметься послуга "муніципальна няня"
14:28 02.07.2024
254

Уряд розширив категорії родин з дітьми, на яких поширюватиметься послуга "муніципальна няня". Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Послуга "муніципальна няня":

"Муніципальна няня" - це послуга догляду за дитиною до досягнення 3-річного віку (або 6-річного віку у визначених випадках), що надається для підтримки батьків, опікунів дитини.

Розширені категорії:

Раніше такою послугою могли скористатися лише батьки, опікуни дитини, яка потребує додаткового догляду, або батьки, опікуни, які є особами з інвалідністю I чи II групи та мають дитину до 3-х років. Однак у червні Кабінет міністрів України прийняв зміни, і відтепер вік дітей збільшено до шести років.

Нові категорії, що можуть скористатися послугою:

  1. Внутрішньо переміщені особи (ВПО):

    • Батьки, опікуни дитини до 3-х років, якщо один із батьків або опікунів є ВПО.
  2. Родини, що проживають на територіях, де в умовах воєнного стану дошкільні заклади не працюють:

    • Батьки, опікуни дитини до 6-ти років, яка разом з батьками проживає на таких територіях.

Для підтвердження припинення діяльності закладів дошкільної освіти потрібно надати копію рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради. У разі розміщення такого рішення на сайтах відповідної ради, підтвердження не надається.

  1. Батьки, опікуни дитини до 6-ти років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

  2. Батьки, опікуни дитини до 6-ти років, яка потребує додаткового догляду.

    • Зокрема, це стосується дітей з інвалідністю, дітей з тяжкими перинатальними ураженнями нервової системи, тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежним), гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеня, або дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органу, паліативної допомоги, але не мають встановленої інвалідності.

Ця ініціатива є важливим кроком у підтримці родин, що потребують додаткової допомоги у вихованні та догляді за дітьми.

Автор: Павло Перушко
Читайте також