В ОП закликають українців тиснути на світових лідерів і організації задля порятунку воїнів з «Азовсталі»
10:00 09.05.2022
268

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що суспільство має звертатися до лідерів західних країн і міжнародних оргнанізацій задля порятунку захисників «Азовсталі»,  - про це він заявив у коментарі ЗМІ.

«На мій погляд, енергія суспільства сьогодні має бути скерована не на звернення до військово-політичного керівництва всередині країни, бо ми максимально зосередженні на пошуку рішень, а на суспільства західних країн, світових лідерів та міжнародних організацій. Аби вони також тиснули на російську сторону. Особливо ті з них, хто роками мав з ними прекрасні бізнесові та лобістські стосунки. Ставайте поряд з нами. Ставайте посередниками. Доводьте росіянам, що репутація, гуманізм мають значення», - сказав Подоляк.

Він наголосив, що життя кожного українського захисника є священним для держави, а захисники «Азовсталі» - з «Азова», поліції, прикордонної служби, військові — стали живим символом України, і влада робить усе, аби їх урятувати.

Радник очільника ОП зазначив, що кожна гаряча точка в Україні, де триває опір російським військам, перебуває у фокусі уваги Офісу Президента. За його словами, це - щоденна комунікація та оперативні рішення, на прийняття яких інколи є лише хвилини.

«Бійці «Азова», які утримують оборону на заводі «Азовсталь» — це герої сьогодення. Говорю про це без пафосу та без вагань, у нас із хлопцями були дуже відверті розмови. Особисто в мене в тому числі. Не все, безумовно, можна оприлюднювати. Наразі ми перебуваємо в постійній комунікації. І я повністю розумію їх емоційний стан - для росіян сьогодні взагалі немає гальм, коли виникає питання "Азовсталі". Ні репутаційних, ні гуманістичних, ні публічних запобіжників. Вони прагнуть знищення в прямому ефірі. Ми прагнемо збереження життів наших героїв», - зазначив Подоляк.

Водночас він підкреслив, що кожна розмова Президента Володимира Зеленського з іноземними лідерами та міжнародними організаціями починається та закінчується словом «Азовсталь», прораховуються всі можливі формули та формати, а якщо в історії міжнародного права таких форматів немає — пропонуються нові.

Зокрема, радник очільника ОП нагадав, що за посередництва ООН, Офісу Президента вдалося організувати евакуацію цивільних осіб — жінок, дітей, людей похилого віку, що перебували на заводі «Азовсталь».

Він наголосив, що все це було б неможливо без допомоги на місці воїнів з «Азовсталі», які вивільняли та супроводжували цивільних, а деякі з них заплатили за це своїм життям.

«Ми не вважаємо цю місію завершеною, доки не заберемо всіх наших людей», - зауважив Подоляк.

Він також наголосив, що питання військової деблокади Маріуполя — це виключна компетенція Збройних сил України.

«Якби була бодай одна можливість провести деблокаду військовим шляхом — вона була б використана керівництвом ЗСУ. Збройні сили сьогодні роблять надзусилля, аби ця можливість з‘явилася у видимій перспективі. Але питання військових заходів та планів точно не є предметом суспільного обговорення», - додав Подоляк.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також