В Україні подовжили перехідний період для е-лікарняних до 1 жовтня
18:00 01.09.2021
257

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) подовжило перехідний період для е-лікарняних до 1 жовтня.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу повідомила генеральний директор директорату МОЗ з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я Марія Карчевич.

"Отримавши зворотний зв'язок як від роботодавців, так і від медичного персоналу, ми розуміємо, що для використання нової моделі для повноцінного формування електронних листків непрацездатності потрібно більше адаптаційного періоду, тому було ухвалено рішення про продовження терміну перехідної моделі до 1 жовтня", - сказала Карчевич.

Зараз, за її словами, за перехідний період з 4 червня по 1 вересня майже 2,3 тис. закладів охорони здоров'я, або 79% почали формувати електронні висновки про тимчасову непрацездатність. Наразі вже створено більше 225 тис. електронних медичних висновків, на підставі яких видано 125 тис. електронних лікарняних.

Як повідомляв Укрінформ, з 4 червня 2021 року в Україні запроваджена цільова модель формування та видачі «е-лікарняних». Вона передбачає формування електронних листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність, внесених лікуючим лікарем до Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Запровадження цільової моделі автоматизує процес засвідчення тимчасової непрацездатності особи та зробить його більш прозорим і зручним для пацієнтів, роботодавців, соцпрацівників.

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність зобов’язані формувати заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я здійснюють лікуючі лікарі суб’єктів таких закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Раніше МОЗ передбачило перехідний період впровадження електронних лікарняних з 4 червня по 31 серпня 2021 року. Протягом цього періоду медичні заклади мали формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видавати листки непрацездатності. Рішення про вид документа, який видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності приймає лікар відповідно до вимог МОЗ.

Також Карчевич повідомила, що з 1 жовтня паперові листки непрацездатності не будуть видаватися.

"З 1 жовтня, відповідно до діючої юридичної бази, ми говоримо про те, що паперові листки непрацездатності вже не будуть видаватися, буде повноцінна видача електронних лікарняних, будуть діяти лише ті паперові лікарняні, які були видані до 1 жовтня, до моменту їх закриття", - сказала Карчевич.

Карчевич додала, що чинна нормативна база дозволяє видачу заднім числом електронного медичного висновку про непрацездатність у трьох випадках: якщо людина була за кордоном, якщо людина була в процесі переїзду з одного регіону в інший та у випадку технічної несправності в електронній системі охорони здоров'я.

"В такому випадку дозволяється формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність заднім числом протягом 5 днів. Це з урахуванням можливих вихідних, які можуть потрапити в цей період", - сказала Карчевич.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також