В Україні створили перший захищений месенджер для військових
18:00 26.10.2022
259

Перший захищений месенджер Dober створили в Україні, повідомив «Укрінформу» засновник стартапу Дмитро Оберемок. У перспективі його можуть використовувати військові. Завантажити застосунок можна за посиланням.

За словами Дмитра Оберемка, обмін інформацією відбувається на окремому сервері з допомогою технологій наскрізного шифрування, що убезпечує користувачів від витоку інформації назовні.

У застосунку можна зареєструватися анонімно й за бажанням – видалити інформацію про користувача із системи. Месенджер прив’язаний до акаунта під паролем на сервері, а не до номера телефону чи електронної пошти.

Сервером керує адміністратор, що визначає допуск і блокування користувачів. Це унеможливлює «несанкціонований доступ для спілкування сторонніх осіб».

Для роботи месенжера потрібен дише доступ для інтернету. Програмний апаратний сервер можна розташовувати у військовому підрозділі чи в якомусь таємному безпечному місці, вважає розробник.

За його словами, такий автономний сервіс необхідний тому, що у роботі «сервісів обміну повідомленнями від IT-гігантів» періодично стаються збої, також їх атакують хакери.

Dober пропонує два варіанти застосунку – корпоративний та публічний. У корпоративному можна отримати власний програмний сервер та повністю контролювати його місцезнаходження і доступ користувачів до нього.

Розробник зазначає, що наразі завершують версію для смартфонів Apple, програмна частина якої вже майже готова.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також