В Умані понад 29 тисяч паломників-хасидів продовжують святкувати Рош ха-Шана
19:01 07.09.2021
666

В Умань на святкування іудейського Нового року Рош ха-Шана з'їхалися брацлавські хасиди з багатьох країн світу: Ізраїлю, США, Канади, країн Західної Європи та інших держав. Цього року святкування припадає на 6-8 вересня.

Невелике місто в Черкаській області привертає паломників, оскільки там розташована могила цадика Нахмана - одного із засновників брацлавського хасидизму. Віруючі вважають, що кожен з них хоча б раз у житті повинен побувати в цьому місці. Вважається, якщо зустріти Рош ха-Шана біля могили Нахмана, то рік буде щасливим і успішним.

Паломники збираються по секторам біля синагог, в місті також централізовано облаштовані їдальні. Цього року очікується більша кількість туристів, оскільки в минулому діяли жорсткі обмеження через пандемію коронавірусу.

На вулицях патрулюють поліцейські: як українські, так і ізраїльські. В 2021 році публічний порядок забезпечують понад 600 поліцейських і понад 200 військовослужбовців Нацгвардії. 

Що відбувається на місці?

  • Сьогодні в Умані піший дозор рятувальників ДСНС помітив дим з балкона будинку на вулиці Софії Перовської. Піднявшись на 6 поверх, рятувальники за допомогою вогнегасника загасили зону барбекю і провели з громадянами роз'яснювальну бесіду про неприпустимість розведення багать на балконі.
  • В Умані напередодні ввечері виник ажіотаж в місцях паломництва, всередину будівлі, де знаходиться могила рабі Нахмана, неможливо потрапити, повідомила Об'єднана єврейська громада України.
  • В Умані збирають туристичний збір, який для іноземців становить 300 грн за кожен день проживання за умови, якщо він проживає в приватному будинку і 150 гривень - якщо проживає в офіційно зареєстрованому готелі, який платить податки. Однак не всі господарі апартаментів хочуть платити, через що виник невеликий скандал, передає "Обозреватель". Місцева влада спільно з правоохоронцями взялися проводити рейди, змушуючи власників апартаментів заплатити за кожного хасида. Самі паломники доплачувати відмовлялися, на цьому тлі в місті виник скандал.

 

 

Автор: Іван Петрик
Читайте також