Вінниччина замикає десятку у рейтингу витрат бюджетних коштів на ремонти: на що витратили 16,5 млрд грн
11:32 27.07.2021
275

Громадська організація “Антикорупційний штаб” провела моніторинг витрат на ремонти за бюджетні кошти по всій Україні в рамках “Карти ремонтів”.

Було складено рейтинг витрат на ремонти доріг та інші ремонти 2019 — 2020 років, в якому Вінницька область посіла 10-те місце: в цілому на ремонти, відновлення та реконструкцію різних об’єктів тут витратили 16,5 мільярдів гривень бюджетних коштів. До слова, на ремонти в сусідній Одеській області виділили на 10 мільйонів гривень більше коштів. Інші сусіди Вінницької області переважно у рейтингу значно нижче, окрім Київщини: вона отримала на ремонти вп’ятеро більше. Аналітики ГО «Антикорупційний штаб» зазначають, що кількість видатків на ремонти в кожній області майже корелюється з кількістю населення в регіоні: чим менше населена область, тим менші видатки і навпаки. 

Понад половина витрачених коштів — 10,6 мільярдів — це ремонт доріг. На ремонт чи будівництво інших об’єктів витратили близько 5,9 мільярдів гривень. Представляємо ТОП-5 найдорожчих об’єктів::

  1. Найбільшу суму витратили на реконструкцію аеродрому КП "Аеропорт Вінниця" на території Гавришівської сільської ради Вінницького району, на 896,9 мільйонів гривень.

  2. На другому місці — Добудова головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги по вул. Київській, 68 в м. Вінниця: загалом 90,8 мільйонів гривень.

  3. На третьому місці — Реконструкція будівлі комунального закладу "Дошкільний навчальний заклад №16 Вінницької міської ради" по вул. Миколи Зерова,12 в м. Вінниці: 59,9 мільйонів гривень.

  4. На четвертій позиції — Будівництво ІІІ-ІV черги багатоквартирного житлового будинку на вул. Сергія Зулінського б/н, у місті Вінниці: майже 57,2 мільйонів гривень.

  5. Замикають п’ятірку роботи з реконструкції теплових мереж та мереж гарячого водопостачання від ЦТП-8/1 по вул. Келецька, 113А у м. Вінниця: 47,8  мільйонів гривень.

Лідерами за видатками на ремонти є Київська область та місто Київ (93,1 млрд грн на ремонти), Дніпропетровська область (49,9 млрд грн) та Запорізька область (34,0 млрд грн). Найменше ж на ремонти різного рівня витратили бюджетних коштів у Херсонській (8,3 млрд грн), Кіровоградській (7,6 млрд грн) та Чернівецькій областях (5,0 млрд грн). Повний рейтинг за областями та інфографіку ви можете подивитись в додатках до листа.

Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик зазначає: «Такий розподіл видатків свідчить не про пріоритет будівництва та ремонту об’єктів соціальної інфраструктури (школи, садочки, лікарні тощо), а про першочерговість ремонту доріг. Тільки за декілька років ми зможемо зробити висновок, чи програма «Великого будівництва» спрацювала та покращила економіку країни в цілому. Зараз же рекомендуємо громадянам активно слідкувати за витратами бюджетних коштів».

Автор: Анна Макарчук
Читайте також