Вінниця готується відзначати день міста
12:02 01.09.2021
338

Вінниця готується відзначати свій День народження. Вже зовсім скоро на Майдані Незалежності «оживуть» вінницькі натхненники: Михайло Коцюбинський, Григорій Артинов, Натан Альтман та  Микола Пирогов. На вулиці Соборній містян розважатимуть міми. Також тут можна буде сфотографуватись з «живими» картинами та подивитись на виступи вінницьких спортсменів. Зіркові гості Артем Пивоваров, гурти «Go-A Band» та «MOZGI» вітатимуть громаду зі святом на площі Василя Стуса.  Загалом 10 та 11 вересня на вінничан та гостей міста чекатимуть  майстер-класи, концерти, екскурсії, дегустації та багато іншого. Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

«У цьому році заходи до Дня народження Вінниці відбуватимуться 10 та 11 вересня. Основна концепція святкування Дня міста – «Вінниця – це місто-магніт», – каже директор департаменту культури міської ради Максим Філанчук. – Створюючи програму святкування, ми дослухаємось до побажань вінничан. Ми намагались так організувати свято, щоб було цікаво всім, щоб кожен вінничанин та гість Вінниці знайшов локації  собі до душі: чи то виступи симфонічних оркестрів,  чи поп-гуртів, чи то майстер-класи з народної творчості або ж із сучасного мистецтва. Але яку б локацію не відвідали  вінничани, дуже важливо пам'ятати, що в нинішніх умовах необхідно дотримуватись усіх рекомендацій МОЗ України щодо участі у масових заходах». Зокрема, необхідно утриматися від відвідування святкових майданчиків у разі появи будь-яких симптомів ГРВІ або COVID-19; не відвідувати їх людям, які належать до групи ризику; дотримуватись дистанції, носити маски та мити руки чи обробляти їх антисептиком; не вживати алкоголь.

Вже п'ятнадцяте в рамках Дня міста відбудеться МіжНародний ВІННИЦіЯнський кінофестиваль комедійного та пародійного кіно. Він розпочнеться 10 вересня о 19:00 на Майдані Незалежності. Тематика фестивалю – 25-річчя першого українського комедійного серіалу «Шоу довгоносиків». Ведучі заходу -  режисер та продюсер Віктор Андрієнко, актори Валентин Опалєв і Василь Бендас. Гостями церемонії стануть Народні артисти України Євген Чепурняк та Олег Філімонов, поет, сценарист та актор Аркадій Гарцман, сатирик та актор Ян Левінзон. Спеціальні гості свята – дует «Володимир і Великий», шоу «Вар'яти».

Урочиста церемонія відкриття свята відбудеться 11 вересня о 14:00 на Майдані Незалежності. Тут меломани зможуть насолодитись виступом симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії ім. М. Леонтовича «Арката». Також на головній сцені свята для вінничан виступлять гості з Києва: чоловічий вокальний секстет «ManSound» та жіночий оркестр «Queens Orchestra».

Серед новинок свята - проєкт «Вінницькі натхненники». На Майдані Незалежності професійні актори в образі відомих історичних постатей спілкуватимуться з вінничанами та гостями міста. Також тут будуть тематичні просторові інсталяції, фотозони та виставки. Біля водограю «Мушля» проходитиме мистецький пленер «У колі друзів». Тут вінницькі художники та викладачі кафедри образотворчого мистецтва ВДПУ проведуть майстер-класи для дорослих та дітей. Ще тут розміститься VІІ-й Фестиваль «VinBookFest», де на всіх книголюбів чекатиме палітра видавництв та книгарень, автограф-сесії, інтерактиви, фотосесії та флешмоби, парад літературних героїв. Працюватиме на цій локації й інфо-центр «VinInfoPost» для промоції Дня міста.

На площі Ліверпуль о 14:30 стартує мистецько-освітній фестиваль «Водограй» від ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Тут діятимуть фотозони, інтерактивні локації, майстер - класи. Також виступатимуть найкращі колективи міста.

Вулиця Соборна традиційно перетвориться на пішохідну зону. Тут буде презентовано візії Стратегії «Вінниця 3.0». Всіх охочих  запрошують поринути у туристичну атмосферу Вінниці та відчути привітність міста у рамках проєкту «Гостинна Вінниця». Виставки, майстер-класи, «живі» картини, інсталяції сучасного мистецтва працюватимуть у межах Всеукраїнського форуму сучасного мистецтва «ВІНнеційська бієнале».

Також на головній вулиці міста пройде фестиваль спорту «Сила міст-9». Тут всіх запрошуватимуть познайомитись зі спортивними школами міста. Вихованці яких продемонструють  виступи з художньої гімнастики, спортивної акробатики та  чирлідингу, буде й товариська зустріч з тхеквондо. У рамках проєкту «Територія «D» відбудеться мистецький флешмоб «Додай Вінниці своїх барв», квест для школярів «PRO МІСТО», діятиме креатив-зона «Вінницьке позашкілля». Діти та молодь зможуть долучитись до проєктів  «Youth Time», «Art Time» та  «Kids Time».

На площі Європейській вінничан вітатимуть Академічний  міський  камерний хор ім.В.Газінського, зразкова муніципальна майстерня естрадного мистецтва «Зоряна мрія» та гурт «Sunrise». Концерт відбудеться в рамках  проєкту «Rock-N-Choir». А о 20:00 всі охочі зможуть завітати до «Кінодворика» та подивитись кінострічку  просто неба.

Локація «Пісня води і полум'я», присвячена 170-й річниці заснування професійної пожежної служби у Вінниці, теж розташується на площі Європейській біля Вежі Артинова, яка у той час слугувала пожежною каланчею та спостережним пунктом для вогнеборців.

На Майдані Небесної Сотні пройде фестиваль народної творчості громади «Благословенні будьмо і єдині». Тут виступатимуть  провідні фольклорні колективи, діятимуть виставки декоративно-прикладного мистецтва,  тематичні  фотозони та майстер-класи.

У Центральному парку ім. М. Леонтовича, біля Літнього театру, о 14.30 розпочнеться фестиваль-конкурс сучасного танцю «Dance HUB». Його учасниками стануть провідні танцювальні колективи, а відомі хореографи проведуть танцювальні майстер-класи. На стадіоні пройде турнір з сили удару. А на майдані «Водограй» пройде фестиваль вуличної їжі  «Vinnytsia Food Fest» (він триватиме 10-12 вересня).

Завершиться відзначення Дня народження Вінниці на площі Василя Стуса, де о 19:00 стартує концертна програма за участю зіркових гостей: гурту «Go_А», Артема Пивоварова та  гурту MOZGI. Ведучі заходу - Ольга Цибульська та Володимир Такудіс.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також