Як працюватиме мобільний зв’язок у разі блекауту
20:00 13.10.2022
312

Як працюватиме мобільний зв’язок у разі блекауту і як можуть на нього впливати віялові відключення світла, пояснив начальник технічного департаменту центру «Vodafone Україна» Ігор Зазулик у коментарі виданню Forbes.

Коли світло вимикають, користувачі починають масово переходити на мобільний зв’язок. Це різке навантаження на мережу, тому швидкість інтернету може знижуватися.

Українська мобільна мережа загалом має запас міцності на випадок як тривалих, так і коротких відключень електроенергії. Усі базові станції мають резервні джерела живлення. Ці батареї автоматично вмикаються, якщо припиняється централізоване електроживлення. У середньому вони можуть працювати протягом чотирьох або п'яти годин.

Якщо відключення триває довше, роботу мережі підтримують генератори. Але не всі базові станції їх мають, лише ключові та важливі вузлові майданчики зв’язку, що підтримують найбільший відсоток покриття.

Від генератора (одна заправка) станція може працювати, залежно від параметрів, від восьми годин до двох днів. Далі потрібно поповнювати запас пального та робити регулярні аварійні виїзди.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також