Єврокомісія готує правову базу для конфіскації російських активів – ЗМІ
10:30 19.05.2022
253

Європейська комісія розробляє правову базу для конфіскації активів російських олігархів та центробанку рф на користь подальшої відбудови України, - про це повідомляє австрійське інформагентство Austria Presse Agentur.

"Відповідно до джерел, Єврокомісія розглядає можливість включення під санкції російських активів для відбудови України. Як повідомляють у колах брюссельської влади, відповідна правова база розробляється. З одного боку, постраждають заморожені активи російських олігархів, з іншого – депозити російського центрального банку в ЄС", - ідеться у повідомленні.

 

Зазначається, що для конфіскації російських активів потрібна правове підґрунтя, але наразі правова ситуація в державах-членах дуже відрізняється. А тому необхідним є створення загальноєвропейської лінії, яка буде беззаперечною з юридичної точки зору.

"Російський центробанк має депозити в країнах ЄС на суму 300 млрд євро. У випадку з активами олігархів сума значно нижча і відповідає у кращому випадку двозначній мільярдній сумі", - йдеться у повідомленні.

Як вказує АРА з посиланням на оцінки експертів ЄС, відбудова України потребуватиме "кілька сотень мільярдів євро". Водночас наразі пріоритетом є забезпечення функціонування української держави в коротко- та середньостроковій перспективі.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також