Євросоюз підтримав білорусів до другої річниці протестів проти лукашенка
15:39 09.08.2022
253

До другої річниці масштабних антиурядових протестів у Білорусі високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що ЄС продовжить підтримку білоруського народу.

Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель у Twitter.

"Через 2 роки після фальсифікованих виборів у білорусі ЄС підтримує білорусів у їх прагненні жити у вільному та демократичному суспільстві. Ваша боротьба пов’язана з великою особистою ціною та ризиком. Ми віримо в вас і продовжуватимемо підтримувати вас і ваші законні прагнення", - написав Мішель.

Як зазначає топ-дипломат ЄС, режим у Мінську розпочав масштабні репресії проти народу Білорусі через мирне прагнення демократичного правління, кількість політв'язнів уже становить понад 1200 людей, багато білорусів були змушені покинути країну, щоб уникнути необґрунтованих переслідувань.

"Натомість жоден із винних у насильстві проти мирного населення не притягнутий до відповідальності. Ми продовжуватимемо підтримувати міжнародні зусилля щодо притягнення Білорусі до відповідальності з метою збору та збереження доказів порушень прав людини. Ми не забудемо жертв режиму Лукашенка, його минулих і теперішніх злочинів", – наголошує Боррель.

лукашенко проголосив себе переможцем виборів 9 серпня 2020 року, викликавши безпрецедентні протести у білорусі. Проте невдовзі їх було зупинено масовим придушенням продемократичної опозиції, правозахисників, профспілок та незалежних журналістів.

Євросоюз та США не визнають лукашенка легітимним президентом.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також