Західні країни виступили із заявами у річницю окупації Криму
09:00 19.03.2023
271

«За дев’ять років після протиправної анексії Криму Великобританія продовжує бути на боці України, що продовжує боротися з російською агресією. Українські громадяни в Криму зазнають утисків: свобод немає, цивільних осіб затримують, дітей залучають до таборів «перевиховання», – заявили у посольстві Великобританії.

 «Фінляндія не визнає здійснену росією незаконну анексію. Ми підтримуємо територіальну цілісність України та зусилля щодо її відновлення. Крим – це Україна», – зазначає МЗС країни.

«Швеція не визнає протиправної анексії росією територій України. Ми продовжимо непохитно підтримувати Україну», – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У лютому 2014 року озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю Верховної Ради АРК, Ради міністрів АРК, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти, а також блокували дії українських військ. російська влада спочатку відмовлялася визнавати, що це озброєні люди є військовослужбовцями російської армії. Згодом президент росії путін визнав, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму та Севастополя пройшов невизнаний більшістю країн світу «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ані Україна, ані Європейський союз, ані США не визнали результатів голосування на «референдумі». Путін 18 березня оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Читайте також