5 фактів, які потрібно знати про автоімунні захворювання
15:31 26.03.2017
256
Хоча автоімунні захворювання в більшості випадків бувають хронічними, люди, яким діагностували один із таких розладів, не повинні втрачати надію. Існує безліч способів, які допоможуть зрозуміти їхній принцип розвитку і покращити свою якість життя.
Основна частина автоімунних захворювань залишається загадкою для науки. Навіть сьогодні ми не знаємо, чому імунна система атакує здорові клітини власного організму й майже руйнує їх.
Розсіяний склероз, хвороба Крона та ревматоїдний артрит – ось кілька прикладів, які належать до таких серйозних розладів.У багатьох випадках визначальним чинником є генетична схильність, хоча вплив навколишнього середовища також варто брати до уваги.

Люди, які щодня стикаються з цими захворюваннями, бачать, як якість їхнього життя різко змінюється.

Зазвичай ці хвороби хронічні й водночас вражають різні частини тіла. Один із прикладів – вовчак.

У цій статті ми докладно розповімо про 5 фактів, які варто знати про автоімунну систему, щоб краще розуміти, як вона працює.

Якщо у вас один із цих розладів або ви знаєте людину з такою проблемою, не бійтеся дізнатися нову інформацію та дані про медичні досягнення, які допоможуть жити краще.

1. Причини автоімунних захворювань

У першу чергу важливо пам’ятати, що у випадку автоімунних захворювань ключову роль відіграють гормони. Відомо, що на ймовірність розвитку хвороби впливає взаємодія між навколишнім середовищем і деякими генами. Проте це відношення не охоплює всі 100% чинників.

Ця теорія заснована на підвищеній кишковій прохідності. Такий розлад дозволяє деяким антигенам переходити з кишківника в кровотік.

У результаті реакція імунної системи змінюється, і вона починає виявляти “ворожі тканини” в деяких органах й іноді навіть атакує та руйнує їх.

2.  Усе більше і більше захворювань пов’язують із розладами автоімунної системи

Той факт, що вчені реєструють усе більше автоімунних захворювань, не обов’язково означає фактичне збільшення їх випадків.

Річ у тім, що це свідчить про досконаліші методи виявлення хвороб. Раніше ми діагностували певні розлади як прості алергії або інші відхилення. Ось кілька положень, які змінилися у ставленні до автоімунних захворювань:

  • сьогодні ми визнаємо, що такі хвороби становлять серйозну проблему для здоров’я. Тому важливо дати хворим можливість висловитися, щоб вони могли знайти більше підтримки в суспільстві;
  • тепер наука дозволяє краще зрозуміти, що відбувається з автоімунною системою. Учені досліджують слабкості та симптоми, пов’язані з різними групами хронічних захворювань;
  • багатьом дітям ставлять правильний ранній діагноз, який дає змогу вилікувати автоімунне захворювання якомога раніше.

3. Типи автоімунних захворювань

Ці захворювання можна поділити на дві різні категорії:

  • системні захворювання вражають не лише один орган, а можуть поширюватися на кілька. Наприклад, у випадку целіакії та бічного аміотрофічного склерозу;
  • локалізовані синдроми охоплюють лише одну тканину. Зокрема шкірну, гематологічну або ендокринологічну. До таких розладів належать тиреоїдит Хашимото та коліт.

4.   Лікування автоімунних захворювань

Як ми вже говорили раніше, більшість із цих захворювань невиліковна. Пацієнтам доводиться стикатися з хворобами, які потребують особливо догляду та знань, а також постійної допомоги спеціалістів.

Саме тому необхідно розуміти природу цих захворювань і навчитися ставитися до них належним чином.

  • Знімайте симптоми правильними засобами.
  • Підтримуйте здоров’я своїх органів, зокрема кишківника, печінки та шкіри. Важливо боротися, щоб максимально зберегти нормальний стан організму і звичну якість життя.
  • Пробуйте нові засоби та слідкуйте за медичними досягненнями, відкриттями та способами лікування.

5. Пам’ятайте, що ви не самі

Жити з вовчаком або розсіяним склерозом непросто і для пацієнта, і для його сім’ї. Ось короткий перелік порад, про які не варто забувати.

  • Для того, щоб вижити в таких складних особистих обставинах, важливо лікувати хворобу, використовуючи різні підходи.
  • Крім того, лікування має неодмінно передбачати психологічно-соціальну складову. Ви повинні знати, що не самі, що існують групи підтримки, здатні підтримати й, у першу чергу, зрозуміти вас.
  • У таких випадках групи підтримки відіграють дуже важливу роль. Вони також допомагають нам краще зрозуміти хворобу. Зустріч із хворими зі схожими проблемами дасть змогу дізнатися щось нове та знайти випадки, подібні до свого. Найважливіше те, що вони допомагають бути в курсі змін у способах лікування.

Хоча з автоімунними захворюваннями буває дуже важко жити, вони також можуть допомогти прожити інше та повніше життя, краще піклуватися про себе та боротися за свої потреби, бажання й гідність. Пам’ятайте, що ви не самі.

Наука надалі працює над тим, щоб попіклуватися про вас і поділитися своїми найкращими досягненнями.

Читайте також