5 ознак того, що ви на межі нервового зриву
18:48 29.09.2016
260

Найдивовижніше полягає в тому, що більшість людей не уміють правильно відпочивати.

Знайти час для себе не означає, що треба йти у відпустку кожного разу, коли ми задихаємося від стресу, або що досить легкої прогулянки, щоб побороти цей дискомфорт, який посилюється з кожним днем, захоплюючи нас.

Інвестувати час в себе означає, передусім, уміти "відключатися", знатb, як абстрагуватися від цього постійного психічного шуму і створити тонкий, але справжній союз зі своїми потребами, думками, страхами і порожнечами, щоб приймати рішення відносно власного життя.

Сьогодні в нашій статті ми розповімо вам, як проявляється цей внутрішній дискомфорт і які саме психологічні аспекти вказують на необхідність приділити собі трохи більше уваги.

Коли треба знайти час для себе
Дуже часто трапляється, що настає період відпустки і багато хто з нас планує свої подорожі, відпочинок і дозвілля, думаючи, що вони приголомшливо проведуть час. Проте, іноді ці очікування не збуваються.

Вирвавшись з рутини, іноді ми можемо лише посилити свій стрес: подорожі, заходи, сімейні свята, необхідність передбачити усі дрібниці "щоб з толком провести час".

Якщо ви знайдете час для себе, це допоможе вам почувати себе краще прямо зараз, і ви зможете поділитися ним з іншими: вашим партнером, дітьми, близькими.

Вірте або ні, але нам усім потрібні щоденні короткі періоди самотності.
Іноді всього дві години в день, присвячених собі, діють як кращий вітамін.
Давайте подивимося, які психологічні аспекти показують нам, що, можливо, ми досягли межі наших сил.

1. Поганий настрій і апатія
Кожен з нас іноді відчуває, що йому все набридло, настрій на нулі і ніщо не може пробудити інтерес. Це можуть бути окремі моменти, або цілі дні, але проблема придбаває інший відтінок, коли це почуття перетворюється на хронічне явище.

Ми щодня прокидаємося з відчуттям, що у нас немає сил, що ми йдемо проти течії, що пріоритети людей, котрі оточують нас, йдуть врозріз з нашими.

Усі ці невеликі штрихи складаються в єдине ціле, і це викликає сильний дискомфорт.

Коли поганий настрій стає нашим постійним життєвим супутником, це відбивається і на тому, що відбувається усередині нас.

2. Відчуття, що немає часу ні на що
Відчуття втрати часу є дуже поширеним симптомом, пов'язаним із занепокоєнням.

Ми не лише маємо виразне відчуття, що не устигаємо зробити все, що запланували, але і іноді не можемо сказати що ми зробили або що сталося в короткі періоди часу.

Це досить поширене явище в періоди сильного стресу і тривоги.

3. Самоустановка на поразку
Що б ми не зробили, все піде не так. Ця втрата упевненості у своїх силах примушує вірити, що все знаходиться поза межами нашого контролю, що б ми не намагалися зробити, все одно нічого не залежить від нас.

Подібні думки є чітким показником того, що з нами щось відбувається і що ми повинні приділити собі більше уваги. Подумайте нарешті про себе і знайдіть час для себе.

4. Ми не відчуваємо, що нас цінують
Як вже відзначалося в попередніх пунктах: світ йде врозріз з нами і нам здається що ті, хто оточують нас, занадто цінують себе, припускаючи, що ми завжди будемо на їх стороні.

Що коли вони захочуть зітхнути, ми дамо їм повітря, а коли вони захочуть йти, ми підкладемо грунт під їх ноги.

Це почуття безпорадності може бути плодом самонавіяння або може бути реальним. Але треба уміти реагувати на це і встановлювати обмеження, тому що якщо ми не відчуватимемо свою цінність, це може легко привести до депресії.

5. Психомоторні симптоми
Якщо у нас немає часу для себе, немає власного простору, де ми можемо подумати, відпочити, розпочати внутрішню розмову з самим собою, щоб визначити пріоритети і подумати про те, які саме зміни ми повинні внести в наш спосіб життя, наше тіло реагує і ми можемо випробовувати наступні стани:

Тахікардія
Надмірна втома
Частий головний біль
Розлад шлунку
Безсоння

Недостатньо просто дати собі невеликий передих. Немає необхідності чекати до п'ятниці, щоб бути щасливою або відпустки, щоб "бути людиною". Самий кращий час для цього тут і зараз.

Знайти час для себе, це означає інвестувати у своє здоров'я. Це так само важливо, як не забувати поїсти щодня, або одягнутися з ранку. Так що постарайтеся знайти впродовж дня пару годин "ексклюзивно" для себе.

Цей час наодинці з собою ви повинні провести "якісно" і, якщо це можливо, наодинці з собою.

Деякі люди медитують, інші займаються йогою або просто сидять біля вікна і насолоджуються станом глибокого спокою.

Цей час потрібний для того, щоб усвідомити свої потреби, щоб подумати про те, чого ви хочете або не хочете у своєму житті.

Поступово ви знайдете ваші пріоритети і це допоможе в ухваленні рішень. Адже для того, щоб бути щасливою, важливо мати можливість вирішувати проблеми і просуватися вперед без страху.

Читайте також