Чим корисна кульбаба
14:30 09.04.2017
254
Гіркий смак листя кульбаби вказує на те, що воно багате на фітонутріенти, а отже, дуже корисне для печінки, яка допомагає позбутися токсинів.

Її наукова назва – Taraxacum Officinale Weber. Що за витончена назва для дикої рослини! Вона здебільшого росте по всій Північній півкулі, особливо в країнах Європи та Америці.Її вирощували протягом багатьох десятиліть як овоч і споживали в салатах. На смак вона доволі гірка (навіть більше, ніж рукола чи бельгійський цикорій).

Кульбаба відома своїм нерівним, твердим і грубим листям, але її також можна впізнати за її жовтою і круглою квіткою.

Люди часто здувають її білий цвіт, щоб загадати бажання. У природі вітер відповідає за розсіювання насіння навколо. Ось чому ці квіти так часто ростуть на просторі великих та широких земель.

fakti-pro-kulbabu

Кульбаба містить такі поживні речовини:

  • Вуглеводи
  • Вітамін B
  • Вітамін С
  • Бетакаротин
  • Калій
  • Флавоноїди
  • Олеїнова кислота
  • Лінолева кислота
  • Таніни

Які частини кульбаби можна вживати?

ochisnij-zasib-iz-kulbabi

Весна – це найкращий час, щоб збирати ніжне листя пагонів, якщо ви хочете з’їсти його свіжим у салаті. Ви можете також зберігати його в полотняному мішку, щоб висушити.

Коріння збирають протягом кінця літа або в зимовий період.

Частини, які можна використовувати:

Листя

Воно схоже на шпинат і їдять його в сирому вигляді в салатах, або його можна приготувати як начинку для пирога, наприклад. Воно має досить гіркий смак, щойно досягне певного віку, тому ми рекомендуємо їсти м’які або маленькі паростки.

Деякі люди п’ють настої, виготовлені з висушеного листя, з лікувальною метою.

Квіти

До того, як вони розпустяться, ви можете замаринувати їх у солі та оцті, за прикладом того, як це роблять із каперсами. Потім їх можна буде засмажити чи додати свіжими до салатів.

Коріння

Коли рослина досягає віку двох років або більше (стає дорослою), ви можете почати зрізати частину кореня. Після цього ви можете смажити його і використовувати як заміну кофеїну для виготовлення настоянок.

Для чого використовують кульбабу? Лікувальні властивості

kulbaba2

Ви вже знаєте, про яку рослину ми говоримо, тож тепер прийшов час дізнатися про її користь для здоров’я… та почати їсти її!

Засіб для лікування діабету

У Європі кульбабу часто використовують діабетики. Її коріння містить легко засвоюваний цукор.

Лікування захворювань нирок і сечовивідних проблем

У Франції цю рослину часто називають “pissenlit” (що можна безпосередньо перекласти як “мочитися в ліжку”). Це тому що кульбабу використовували протягом тривалого часу для стимуляції нирок.

Вона також допомагає тонізувати ці органи для лікування інфекцій сечовивідних шляхів та усунення каменів у нирках. Це чудовий сечогінний засіб, який не призводить до втрати калію, як роблять більшість інших сечогінних засобів.

Покращує роботу шлунково-кишкового тракту

Це м’яке проносне, гіркий тонік, який стимулює апетит у пацієнтів, що видужують від хвороби. Вона збільшує вироблення жовчі та полегшує закрепи та розлади шлунка.

Допомагає заспокоїти печінку

Кульбабу рекомендують для усунення токсинів, які накопичуються в організмі. Отже, це пов’язано з хорошим здоров’ям печінки. Цю рослину використовують для лікування гепатиту, жовтяниці та раку печінки або пухлини.

Вона також має властивість очищати кров і запобігає хімічній чи харчовій інтоксикації. Вона також очищає кров від жирів (холестерину) і сечової кислоти.

Це тонік для краси

Цю рослина використовують останнім часом також для лікування тріщин, екземи та псоріазу, серед інших захворювань шкіри.

Настій можна приготувати з однієї жмені квіток кульбаби в одній чашці окропу. Дайте настоянці охолонути, і вона ідеально підійде для промивання ран (потрібно змочити ватний тампон у розчині та протерти ним пошкоджену ділянку).

Лікування анемії

Кульбаба містить значну кількість заліза в листі та її можна використати для запобігання або зменшення анемії. Вона також дозволяє організму відновитися після дефіциту заліза протягом тривалого часу.

Вона чудово підходить для вагітних жінок, у яких, як правило, розвивається анемія під час вагітності.

Допомагає зі здоров’ям очей

Люди, які страждають на поганий зір вночі або мають ризики страждати на один із типів деформації макули, можуть споживати кульбабу, щоб додати вітамін А, бета-каротини та геленін до свого раціону.

Ці 3 поживні речовини стимулюють здатність очей вловлювати світло, а також захищають зір.

Лікування варикозного розширення вен і геморою

Це відбувається завдяки танінам, що містяться в цій рослині. Вони забезпечують заспокійливі властивості, щоб полегшити зовнішні або периферійні проблеми кровообігу, як-от варикозне розширення вен і геморой.

У цих випадках чудово було б прийняти ванну сидячи, із рідиною, зробленою із жмені листя кульбаби з водою, чи просто зволожити ватний тампон в чаї та розподілити його на всій ділянці захворювання.

Побічні ефекти кульбаби та протипоказання до її вживання

protipokazannya-do-kulbabi

Загалом несприятливих побічних ефектів до споживання цієї рослини не дуже багато, за винятком алергії шкіри або екземи. Якщо ви споживаєте багато кульбаби, ви можете стикнутися з проносом, печією або дискомфортом у шлунку.

Свіжі стебла можуть викликати інтоксикацію у дітей. Не рекомендовано використовувати настої кульбаби під час вагітності або годування через її високий рівень вмісту алкоголю. У цьому випадку краще споживати невелику кількість свіжої чи висушеної рослини.

Читайте також