Домашня чи магазинна курочка: що корисніше?
11:00 12.01.2019
253

Серед українців побутує безліч думок про шкоду магазинної курятини і про користь домашньої. Найпопулярніші міфи обговорили і розвіяли фахівець з якості харчових продуктів Юлія Шумилова-Мовчан і доктор Євген Комаровський.

Один з найвідоміших міфів - магазинну курятину "напихають" гормонами. Українці вважають, що інакше курка не досягне ваги в кілька кілограмом всього за 40 днів. Однак, за словами експерта, в гормонах росту немає ніякої потреби.

"Бройлер - це результат генетичної селекції двох м'ясних порід курей. Бройлер і так швидко зростає в умовах, в яких його містять: він мало рухається, у нього прекрасний раціон з пробіотиками, з пребіотиками, з водоростями, з лактобактеріями. Тому, якщо бройлера правильно годувати, він набере масу досить швидко.

А використовувати гормони росту для сьогоднішньої птахівничої промисловості не рентабельно. Прискорювачі росту використовуються, але це не гормони. Це - L-карнітин, або простими словами - все, що ви п'єте, коли йдете в спортзал, щоб наростити м'язову масу", - пояснила фахівець.

Ще один популярний міф - наявність антибіотиків в магазинній курятині, продовжила експерт. Це - хибна думка. У готової м'ясної продукції промислового виробництва антибіотиків немає. Використання антибіотиків строго контролюється державою, зазначила Шумилова-Мовчан. І набагато частіше антибіотик можна зустріти як раз в домашній курці, яку ніхто і ніколи не перевіряє.

"У селі домашніх курчат напувають левоміцетином, так як вони - вкрай хворобливі. І людина, яка купила 30 курчат, і яка боїться наступного ранку втратити 15 - їй простіше напоїти птицю антибіотиком заздалегідь. Маю великі сумніви, що бабуся розводить антибіотик в воді до безпечної концентрації", - розповіла Шумилова-Мовчан.

Експерт також відзначила, що у любителів ринкової продукції ризик заразитися гельмінтами виростає в рази. У той же час, промисловці дуже ретельно стежать за здоров'ям птиці, застосовуючи в ході її зростання протівогельмінтниє препарати.

"Органічну, сільську курку варто купувати тільки в тому випадку, якщо ви впевнені в людині, яка її виробляє. У будь-якому іншому випадку купуйте бройлера, це - безпечно", - розповіла Шумилова-Мовчан.

Читайте також