Науковці виявили, хто з близького оточення робить людину щасливішою
20:03 15.06.2017
253

Вчені з Мічиганського університету довели, що щасливішою та здоровішою роблять людину друзі. Про це розповіли на The Guardian.

Дослідження науковців проводилось на двох етапах – в першому взяло участь близько 300 тисяч людей віком від 15 до 99 років із 90 країн світу. Висновки показали, що люди, які більше цінували дружні стосунки, були щасливіші й здоровіші (згідно з їхньою ж оцінкою), особливо коли ставали старшими.

Друге дослідження використовувало дані опитувань у США, у яких взяла участь 7841 людина віком за 50 років. Учасників запитували про якість їхньої дружби, тобто скільки людей по-справжньому розуміють респондентів та скільки засмучують їх. Також були запитання про їхню оцінку свого "ідеального" чи "неідеального життя". Дослідження тривало 6 років.

Ті з учасників, для кого дружба не була суцільним взаємопорозумінням, а життя не наближалося до ідеального, частіше мали серйозні захворювання.

Що цікаво, значення родини в опитаних, за результатами дослідження, мало непоказовий уплив на благополуччя й здоров'я самих учасників.

Автор проекту, професор психології Вільям Чопік, наполягає, що друзі є свідомим вибором кожної людини, а родинні стосунки – ні.

Друзі стимулюють активну діяльність людини, вони рідше засуджують і не мають аж такого впливу й тиску на нас, як, наприклад, родичі. Ми самі визначаємо, на якій відстані перебуваємо із друзями та який зберігаємо рівень чесності й довіри з ними, – Зазначив Чопік.

Дослідник також наголосив, що із 5-6 близьких друзів людина втрачає 3-4, але коли все-таки продовжує з ними спілкуватися, робить значний подарунок собі у подоланні стресу.

Читайте також