Оптимізм зміцнює імунну систему
14:36 18.05.2017
253
День, сповнений радості та позитиву, має цілющу силу. Так само, як депресивний стан ослаблює вашу імунну систему, оптимістичне ставлення до життя дає вам заряд енергії, покращує імунітет і робить щасливішими. Прийшов час сповна скористатися цією позитивною енергією!
Вірите чи ні, це й справді так. Оптимізм зміцнює імунну систему.

Оптимізм та імунна система

Люди, які йдуть життям з усмішкою на обличчі, навіть коли все погано, а також ті, хто вміє бачити позитив у кожній ситуації, рідше скаржаться на розлади здоров’я та швидше одужують після інфекцій, якщо вони все ж захворіли.

Щоб почуватися щасливими, не потрібно заперечувати проблеми або вдавати, ніби те, що відбувається, неважливе. Секрет у тому, щоб помічати можливості та радість життя, незримі на перший погляд.

Коли ви бачите світ у сірій гамі, зосереджуєтеся на поганому та живете в постійному стресі, організм реагує на це й починає виробляти більше стероїдів. У свою чергу ці стероїди впливають на імунну систему.

Тому якщо ви песимістичні й продовжуєте дивитися на світ негативно, цілком можливо, що ваші шанси захворіти та підчепити різноманітні захворювання підвищені.

Опірність організму до вірусів і бактерій нижча й вони можуть без проблем потрапити всередину і завдати шкоди.

Крім того, стан людей із хронічними або серйозними захворюваннями може погіршуватися або покращуватися залежно від їх настрою.

Наприклад, якщо вони почуваються депресивно чи схвильовані, хвороба прогресує або сильніше проявляється, ніж якби хворі відчували надію та оптимізм.

Оптимізм – це найкращі ліки

Коли людина почувається щасливою, це найкращий засіб, як для профілактики, так і для лікування будь-якої хвороби. Настрій має величезний вплив на фізичне та психічне здоров’я.

Негативне ставлення до життя притягує не лише більше проблем, а й більше хвороб.

На початку минулого століття французький психолог, Еміль Куе, розробив метод психотерапії, який передбачає використання технік лікування на основі самонавіювання та гіпнозу.

Він просив своїх пацієнтів повторювати таку мантру: “Мені значно краще, біль слабший і я добре почуваюся”.

Роками пізніше лікар Мадан Катарія створив метод, відомий під назвою “сміхойога”. Ця техніка сміху демонструє зв’язок між психічним і фізичним здоров’ям.

Негативні емоції ослаблюють імунну систему, тоді як позитивні слугують натуральними ліками для профілактики хвороб.

Шлях до оптимізму

Для того, щоб відчути на собі переваги оптимізму, можна тренуватися та розвивати свою стійкість або, інакше кажучи, здатність іти вперед попри всі невдачі. Певною мірою ця здатність є в кожному з нас.

Суть у тому, що треба якомога швидше знову підвестися на ноги після важкого падіння та стати сильнішими.

Зигмунд Фройд казав, що “песимісти хворіють” (Ми також можемо перефразувати його слова, як: “Оптимісти одужують!”).  Згідно з думкою цього визначного психоаналітика, оптимістичне ставлення – це ілюзія, яка допомагає вижити.

Звісно, не варто впадати в крайнощі й казати, що хороший настрій – це єдиний спосіб вилікуватися. Завжди пам’ятайте, що не можна нехтувати сучасною медициною, психологією й натуральними засобами, які також є ключовими для лікування.

Як бути оптимістичнішими

Тепер, коли ви знаєте про переваги оптимізму для здоров’я, наступний крок – навчитися розвивати в собі це почуття.

Якщо ви привчите себе ставитися до всього позитивно, то зможете запобігти будь-якій хворобі чи проблемі, як тільки вона виникне.

Ось кілька стратегій і порад, які допоможуть бути оптимістичнішими.

Прийміть усе, що відбувається у вашому житті

Ціль оптимізму не в тому, щоб постійно бути щасливими, а в тому, щоб почуватися краще, коли виникають негаразди.

Стримуйте негативну емоцію (злість, сум, хвилювання тощо) і зосередьтеся на почуттях, які допоможуть подолати її. У такий спосіб ви виберетеся з несприятливої ситуації й зможете чогось навчитися.

Перш ніж якось реагувати, подумайте: Як мені варто почуватися? Якщо замість того, щоб почуватися сумною, я почуватимуся вдячною, як це вплине на ситуацію?

Дивіться в майбутнє й пам’ятайте, що оптимізм – це життєва філософія.

Автоматично змінюйте свої погляди

Якщо ви знаходитеся в певній ситуації й у голову починають лізти песимістичні думки, візьміть під контроль свої емоції та поверніться на стежку хорошого настрою.

Цілком можливо, що у вас усередині відбувається внутрішній монолог, який продовжує наголошувати на негативі, однак ви маєте спрямувати мислення в більш мирне й щасливе русло.

Завжди знаходьте у всьому позитив

Можливо, ви почуваєтеся втомленими після роботи, або щойно знову посварилися зі своїм партнером, або вам постійно бракує грошей.

Але чому б не звернути увагу на всі позитивні речі навколо? Сім’я, дім, робота, здоров’я, дружба, ліжко, їжа на столі… Вам пощастило значно більше, ніж ви думаєте.

Якщо ви зосередитеся на речах, за які маєте бути вдячними, то почнете почуватися краще й станете щасливішими. Відженіть від себе хворобу та думки, які заважають особистісному росту, і змініть те, що вас тривожить.

Можна написати список з усім хорошим, що вас оточує, і читати його щоразу, коли в голову закрадаються не надто оптимістичні думки.

Усміхайтеся

Стільки, скільки можете. Смійтеся. Якщо сміх нестримний і голосний, так навіть краще.

Подивіться в дзеркало та почніть корчити смішні гримаси, щоб змусити себе усміхнутися, перегляньте смішні відео в Інтернеті, послухайте жарти та пригадайте веселі миті.

Так ви не лише миттєво покращите свій настрій, а й зможете запобігти розвитку захворювань і депресії.

Читайте також