Першу в світі вакцину проти малярії випробують у 2018 році
20:55 05.05.2017
256

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про початок практичних випробувань першої в світі офіційно схваленої вакцини проти малярії, - пише День.

Пілотний проект стартує з 2018 року в трьох країнах - Гані, Кенії і Малаві.

Вакцина, відома під назвами RTS, S і "Москірікс", навчає імунну систему атакувати паразитуючі мікроорганізми, що передаються людині при укусах комарів і викликають смертельно небезпечне захворювання.

Щорічно від малярії в світі гинуть сотні тисяч людей. ВООЗ заявляє, що вакцина, розроблена британською фармацевтичною компанією GlaxoSmithKline (GSK), може врятувати десятки тисяч життів.

Антималярійне щеплення потрібно робити 4 рази - перші 3 дози протягом трьох місяців, а четверту - через півроку. Без четвертої, вирішальної, дози ефективність дії вакцини значно знижується.

Вакцинації будуть піддані понад 750 тис. дітей у віці від 5 до 17 місяців.

Клінічні випробування в цій віковій групі показали найгірші результати - лише в 4 з 10 випадків вакцина дійсно змогла запобігти захворюванню на малярію.

Кожна з трьох країн - Гана, Кенія і Малаві - буде сама вирішувати, де і як проводити програму вакцинації, але, швидше за все, пріоритет буде відданий районам з підвищеним ризиком зараження.

Незважаючи на значний прогрес в лікуванні і профілактиці малярії, щорічно в світі діагностується 212 млн нових випадків захворювання, з них 429 тис. призводять до летального результату.

Найбільше страждає населення бідних країн Африки, більшість померлих від малярії - діти.

Читайте також