«Нам не соромно!»: вінничан запрошують на Міжнародний проект для людей з діабетом
10:50 15.08.2019
257

В понеділок, 12 серпня, в Україні стартував масштабний литовсько-український проект для людей з цукровим діабетом — «Нам не соромно!». Усіх бажаючих запрошують 15 та 16 серпня приєднатися на зустрічах у Вінниці — в ВМЦ «Квадрат».

В Україні, на відміну від Литви, влада недостатньо піклується про людей з цукровим діабетом та не забезпечує своїх громадян необхідними засобами для комфортного і повноцінного життя. Взяти хоча б для прикладу проблему з браком інсуліну, що в розвинених європейських країнах просто неприпустимо! Наприклад, у Литві з 2018 року особам до 24-х років компенсуються інсулінові помпи вартістю 2000–4200 євро, витратні матеріали до інсулінових помп (близько 100 євро / міс.) з мінімальною доплатою і ін. Проте в Україні ці товари є предметами розкоші й доступні далеко не всім, - пише "20 хвилин".

Тому проект «Нам не соромно!» має послання до влади України: «А вам за це не соромно?». Таким чином організатори проекту хочуть привернути увагу громадськості до проблеми діабету в Україні, заявити про себе і спробувати донести до влади України, що потрібно дати можливість людям з діабетом належним чином контролювати свою хворобу за допомогою компенсації засобів контролю діабету.

Крім того, як в Україні, так і в Литві, існує ще одна серйозна проблема — буллінг дітей та підлітків з діабетом. З огляду на недостатню проінформованість суспільства, існують різні міфи про цукровий діабет. Діти та підлітки з ЦД часто стикаються з нерозумінням, глузуванням і навіть агресією з боку однолітків, соромляться своєї особливості. Це в свою чергу є серйозною перешкодою для компенсації захворювання та якісного життя. Тому ще одна важлива місія проекту «Нам не соромно!» — навчити дітей і підлітків з діабетом не соромитися своєї хвороби, допомагати собі та іншим!

Також проект спрямований на такі цілі:

  • розвиток співпраці діа-спільнот;
  • підвищення впевненості в собі молодих людей Литви та України з ЦД і прийняття своєї хвороби;
  • підвищення рівня обізнаності про цукровий діабет;
  • руйнування існуючих міфів про діабет в суспільстві;
  • заохочення громадських ініціатив молоді Литви та України з метою поліпшення стану людей з цукровим діабетом.

В рамках проекту плануються:

  • інформаційні кампанії у Литві та Україні, які сприятимуть освіті суспільства на тему цукрового діабету;
  • зустрічі з громадськістю людей з ЦД у Львові, Вінниці та на Говерлі, що сприятимуть громадянським ініціативам і згуртуванню громадськості; дискусії з громадськими організаціями, представниками влади, спрямовані на поліпшення становища людей з цукровим діабетом.

Довідка: «Нам не соромно!» — проект інформаційного характеру, спрямований на руйнування існуючих міфів про цукровий діабет та підвищення обізнаності суспільства щодо захворювання. Важливі цілі проекту: моральна і психологічна підтримка молодих людей з діабетом, а також поліпшення їх становища в Україні. За даними 2017–2018 рр, у Литві на цукровий діабет 2-го типу хворіють близько 110 000 чоловік, на цукровий діабет 1-го типу — близько 6600 осіб, в тому числі 850 дітей — осіб у віці до 18 років. В Україні на цукровий діабет 1-го і 2-го типу хворіють близько 1 300 000 чоловік. Хворих на цукровий діабет 1-го типу у віці до 18 років налічується близько 10 000 (і це тільки за офіційними даними!).

Нагадаємо, жителі Вінниччини підписaли більше мільйонa деклaрaцій із сімейними лікaрями.

Читайте також