Експерти: «Понад 6 тисяч дітей на Вінниччині мають ожиріння»
17:21 30.05.2019

У Вінницькій області зареєстровано  понад 6 тисяч дітей з проблемою ожиріння

Саме на цьому вирішили зосередити увагу громадськості активістки ГО «Центр розвитку здорової дитини та відповідального батьківства «Лелека» Анна Сартакова та Діана Харіна, виступаючи на прес-конфренції, що проходила сьогодні, 30 травня в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

 Основний фокус проекту «Сучасна дитина — здорова дитина»  зосереджено на проблемах дітей з надлишковою вагою. Громадська організація, яка вже другий рік працює на базі Вінницького обласного дитячого  кардіоцентру, прогне  збільшити рівень поінформованості населення , бо проблема існує і є реальна можливість допомогти і що ще важливіше — запобігти.

Пані Анна розповіла, що  фахівці Центру  роблять акцент на роботі з батьками, для чого було створено «Школу здорового життя і раціонального харчування».

Чому там навчають?

Серед іншого на заняттях Школи  батькам надаються консультації, як навіть в межах скромного бюджету організувати раціональне харчування їхніх чад, згідно потреб і віку. Та й самі діти вчаться кожного дня фіксувати об’єм і калорійність спожитого та говорити не в міру «дбайливим» родичам: «Ні, дякую, вже досить!»

Анна Сартакова навела невтішну статистику : у Вінницькій області зареєстровано більше 6 тисяч дітей з проблемою ожиріння, але за найоптимістичнішими даними за допомогою звертається заледве половина з тих, хто потребує фахової допомоги. Дорослі не усвідомлюють, що це серйозна проблема, що тягне за собою супутні діагнози.

Тренер з лікувальної фізкультури Діана Харіна доповнила виступ колеги, зауваживши, що базове завдання проекту — навчити  батьків не робити дітей заручниками своєї надмірної турботи. Саме вони мають навчити своїх дітей, як робити вибір на користь здорового харчування. Ця проблема не вирішується миттєво, адже адаптація до здорового способу життя триває 2-3 роки, але якщо звернутися за фаховою допомогою — немає нічого неможливого.

У Школі  індивідуально підходять до кожного випадку, визначаючи на сучасних вагах композицію тіла, адже при однаковій вазі у однієї дитини  може бути ожиріння, в іншої — м’язова маса. Виходячи з цього, дієтолог розробляє індивідуальний раціон, крім того, з дітьми працюють вузькі спеціалісти : лікар-фізіотерапевт, педіатр, психолог, кардіолог.

Читайте також