У Вінниці промоніторять медичні заклади, де лікують душевно хворих
17:50 11.10.2017
257

Занадто часто люди, які визнані такими, що потребують тривалої стаціонарної допомоги в спеціалізованих установах, піддаються маргіналізації і стають жертвами зневажливого поводження. Нерідко таких людей поміщають в стаціонарні установи соціальної допомоги без врахування їхніх потреб та діагнозу, і вони не отримують необхідну медично-санітарну допомогу. Про це сьогодні на прес-конференції розповів керівник Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю користувачів психіатричної допомоги "ЮЗЕР" Імереллі Руслан.

В Україні до цього часу основними установами надання допомоги особам з психічними захворюваннями є установи закритого типу.

«Перебуваючи в таких лікувальних закладах, люди з психічними або інтелектуальними порушеннями стикаються з дискримінацією, відсутністю інформації про своє лікування, нерідко вони отримують неякісну або шкідливу для здоров’я медичну допомогу і мешкають в поганих умовах», додав керівник "ЮЗЕР".

Всеукраїнська громадська організація вважає, що проведення незалежного моніторингу за методикою «WHO QualityRights Tool Kit» і надання регулярного звіту щодо стану прав людини в закритих установах може змінити ситуацію, що склалася.

«Моніторинг являє собою набір методик, який охоплює 5 найважливіших областей, що мають пряме відношення до прав людини», - прокоментував Імереллі Руслан.

Проектом передбачено проведення тренінгових навчань осіб, які безпосередньо стикаються з проблемами в галузі прав людей з психосоціальними проблемами. На тренінгових навчаннях у Вінницькій лікарні ім. Ющенка будуть представники з Закарпаття, Чернівецької, Запоріжської, Одеської областей.

Читайте також