Щоб відновити зір, треба грати у настільний теніс та спостерігати за водою, що біжить
20:38 30.01.2017
254

Сьогодні важко знайти людину, яка б мала 100-процентний зір. Вже змалечку, у школі чи навіть у дитячому садку, у дітей дедалі частіше виявляють погіршення зору. А серед дорослих це є практично нормою, передає Ukr.Media.

Офтальмологи пояснюють це тим, що око, аби пристосуватися до навантажень (а це комп'ютер, книжка, зошит - тобто те, на що дивитися треба зблизька), стає короткозорим. А тому обов'язково треба щонайменше кожні півгодини відводити погляд, дивитися вдалечінь. А також влаштовувати очам тренування, коли вони мають фокусуватися на близьких і далеких предметах почергово.

- Від тривалої роботи, коли доводиться читати дрібний шрифт у книзі чи в моніторі комп'ютера, очі втомлюються, внутрішні м'язи ока перенапружуються, виникає астенопатія - хронічна втома очей, - пояснює Марія Черенько, лікар-офтальмолог. - Слизові оболонки червоніють, виникає різь та біль, очі сльозяться, може боліти голова. Для уникнення астенопатії і дітям, і дорослим корисно, (більше того — необхідно!) виконувати гімнастику для очей. Кожні 10-15 хвилин роботи, коли око фокусується на близьку відстань (монітор, книжка), треба переводити погляд у далечінь -- подивитися у вікно, на небо. Спостерігайте за хмаринками чи птахами, врешті, за гілками, які гойдаються від вітру. Такі прості вправи розслаблюють м'язи та запобігають втраті гостроти зору.

А також частіше вибирайтеся на природу. Наприклад, прекрасною вправою для зору у зимових горах є спостереження за лижниками, які спускаються з гори. А у рівнинній місцевості корисно "скануючи" горизонт, а також, не рухаючи головою, "малювати" очима великі горизонтальні вісімки. Прекрасний релакс для очей -- спостереження за біжучою водою (морськими хвилями, струмками).

До речі, дуже гарною вправою для очей є настільний теніс. Оскільки очі стежать за м'ячиком, який постійно рухається, змінює напрям, перебуває на різній відстані від очей, кришталик змушений постійно змінювати рефракцію, тренуючи очний м'яз.

Читайте також