Жінка з Аргентини 8 років жила з ВІЛ і позбулася вірусу без терапії. Це другий подібний випадок в історії
11:01 17.11.2021
308

Американські лікарі повідомили про другий випадок «природного позбавлення» життєздатного вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Про це пише медичний журнал Annals of Internal Medicine.

Організм 30-річної пацієнтки з Есперанси (Аргентина) позбавився вірусу без втручання лікарів — їй не знадобилася пересадка кісткового мозку.

Медики проаналізували більш, ніж 119 мільйонів лімфоцитів крові та 500 мільйонів лімфоцитів плаценти та не виявили інтактних вставок ВІЛ у геномі. Вони виявили лише сім неактивних копій вірусу.

Аргентинка дізналася про те, що має ВІЛ, у 2013 році. Всі ці вісім років вона не приймала антиретровірусних препаратів (за винятком періоду вагітності), оскільки, незважаючи на аналізи, вірус не проявляв себе. Торік у березні вона народила здорову дочку.

Пацієнтів із ВІЛ, які можуть довго обходитися без ліків без будь-яких збитків для здоров'я через особливості організму, називають «елітними контролерами». Серед ВІЛ-інфікованих дуже мало таких людей – 0,1-2,5%.

Вчені вважають, що у таких пацієнтів сильніша відповідь T-лімфоцитів, завдяки чому заражені клітини знищуються швидше. Фахівці вивчають ці випадки і хочуть спробувати «навчити» імунну систему інших ВІЛ-інфікованих боротися з вірусом подібним чином.

До пацієнтки з Есперанси був відомий лише один випадок лікування від ВІЛ без медичного втручання – 67-річна жінка із Сан-Франциско вилікувалася, проживши з вірусом 30 років.

До цього повністю позбутися ВІЛ вдавалося лише після пересадки кісткового мозку. Це були пацієнти з Великобританії та Німеччини.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також