Лідери Євросоюзу домовилися ввести сертифікати про вакцинацію
12:31 26.02.2021
255

Лідери країн Євросоюзу погодилися з необхідністю ввести електронні сертифікати про вакцинацію найближчим часом, повідомила канцлер Німеччини Ангела Меркель після позапланового віртуального саміту ЄС.

Створити технічну систему і запровадити електронні ковід-паспорта країни співтовариства планують протягом трьох місяців, до початку літа.

«Таким чином, стануть можливими поїздки всередині ЄС, а також, можливо, це стане підставою для в'їзду в ЄС з третіх країн», - сказала Меркель.

Практичних рішень про ковід-сертифікати поки не прийнято. Зокрема, політикам треба буде розв'язати, як будуть використовуватися такі документи і як буде забезпечуватися їх взаємне визнання в ЄС. Глава Євроради Шарль Мішель запропонував, щоб в сертифікати вносили не лише дані про вакцинацію, а й іншу інформацію, пов'язану з рівнем імунітету людини до Covid-19, - перехворів він, дати ПЛР-тестувань.

Лідери країн ЄС прийшли до думки, що епідемічна ситуація залишається серйозною, в зв'язку з чим співтовариство повинне зберегти жорсткі обмежувальні заходи, в тому числі на необов'язкові транскордонні поїздки.

Євросоюз закрив кордони для третіх країн в березні 2020 року. У лютому правила в'їзду в Шенгенську зону були посилені. Зараз вільний в'їзд в ЄС дозволений жителям семи країн: Австралії, Нової Зеландії, Руанди, Сінгапуру, Південної Кореї, Таїланду і Китаю.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також