У США людині успішно пересадили серце свині - це перша подібна операція у світі
11:02 13.01.2022
259

У США медики здійснили першу у світі операцію з пересадки серця генетично модифікованої свині людині. Про це повідомляють CNN та ВВС.

Хірурги медичного центру Університету Меріленда провели трансплантацію 57-річному Девіду Беннету три дні тому, вона тривала близько восьми годин. Пацієнт почувається добре, перші 48 годин після трансплантації пройшли без пригод. Пересаджене серце вже виконує більшу частину необхідної роботи.

Сам пацієнт поки що підключений до апарату штучного кровообігу. Без цієї операції Беннет не вижив би, тому він зважився на експериментальне втручання. Через тяжкість діагнозу (він не уточнюється) американець не міг претендувати на людське донорське серце, а всі інші методи лікування він перепробував.

«Ми діємо обережно, але налаштовані оптимістично. Ми вважаємо, що ця перша у своєму роді операція відкриє нові можливості для пацієнтів у майбутньому», — заявив глава програми центру пересадки сердець Бартлі Гріффіт, який проводив операцію. Він зазначив, що у разі успіху такі трансплантації допоможуть вирішити кризу нестачі донорських органів.

Тварина-донор зазнала низки генетичних модифікацій, щоб організм людини не відкинув орган свині. У жовтні 2021 року лікарі в Нью-Йорку успішно провели пересадку людині свинячої нирки. Але у пацієнта ще до трансплантації діагностували смерть головного мозку, і шансу на одужання у нього не було.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також