Вчені з Единбурга виявили в 11 країнах ще один штам коронавірусу
16:02 16.02.2021
256

Дослідники з Університету Единбурга виявили новий варіант коронавірусу з потенційно небезпечним набором мутацій. Штаму дали назву B1525, повідомляє The Guardian.

Цей варіант коронавірусу виявили шляхом секвенування генома.  Цю мутацію знайшли в Данії (35 випадків), Великобританії (33), Нігерії (12), США (10), Франції (5), Гані (4), Австралії (2), Канаді (3), Йорданії (2) , Бельгії (1) і Іспанії (1). Найбільш ранні зразки датуються груднем 2020 року.

За даними фахівців, новий варіант відрізняється від відомого як «британський» штам мутацією E484K в шиповидному білку, який допомагає вірусу проникати в клітини. Передбачається, що ця зміна вірусу дозволяє йому краще ухилятися від нейтралізуючих антитіл, що виробляються організмом. Мутацію E484K раніше виявили в Південній Африці і Бразилії.

Експерти поки не можуть визначити, наскільки швидко і ефективно новий варіант коронавірусу може поширюватися, а також який вплив він робить на перебіг захворювання. Однак, за попередніми даними, наявність у штамі E484K робить його у кілька разів стійкішим до певних вакцин.

Раніше ЗМІ повідомляли, що вакцина від компанії AstraZeneca показала меншу ефективність у разі зараження штамом з ПАР. На тлі таких новин влада країни вирішила тимчасово зупинити вакцинацію цим препаратом.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також