Піти на психотерапію означає здатися?
19:00 23.04.2019
255

23 квітня святкується Всеукраїнський День психолога. Ми вітаємо цих фахівців, які вміють не тільки вислухати, але й порадити, підтримати, знайти вірні слова та змотивувати на успішне та щасливе життя. На жаль, до сих пір в суспільстві панують різноманітні думки з приводу психологів і психотерапевтів, а психотерапія сприймається як щось в кращому випадку безглузде, а в гіршому - що вона потрібна тільки психічно хворим людям. З цього приводу ми вирішили згадати усі існуючі стереотипи з приводу психотерапії та розвіяти їх.

"Піти на психотерапію означає здатися"

Існує думка, що похід до психолога показує тебе як слабку людину. Однак це невірно: те, що людина сильна, показує саме вміння визнати свої проблеми і бути готовим до того, щоб розібратися зі своїми почуттями та емоціями. Похід до фахівця гарантує не тільки допомогу в рішенні внутрішніх проблем і конфліктів, але й розвиток людини як особистості, зміцнення внутрішньої сили й впевненості в собі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати психотерапевта і не помилитись

"Краще я поділюся проблемами з друзями/подругами"

По-перше, сеанси у психолога і те, що на них розповідається, виключно конфіденційні, на відміну від зустрічей з друзями. По-друге, атмосфера, створена на психотерапії, повинна бути безпечна, а психолог не може бути включений ні в які інші сфери життя клієнта, як, наприклад, друзі або родичі. Саме тому психолог не має права заводити будь-які відносини з клієнтом, а також консультувати близьких йому людей. По-третє, психолог кілька років отримує вищу освіту, щоб мати право консультувати, потім постійно вчиться і розвивається, отримуючи нові рівні кваліфікації, а також особисто проходить терапію, тому можна сміливо сказати, що він володіє тими знаннями і навичками, яких друзі не мають.

"Я можу сам розібратися зі своїми проблемами"

Уміння аналізувати свої почуття і емоції, рефлексувати - це дуже важливі навички у сучасному житті. Однак розбиратися з проблемами наодинці і розбиратися з допомогою психолога - це дві різні речі. Іноді ми не можемо побачити якусь частину картини, яку бачить психолог. До того ж, промовляючи переживання, ми трансформуємо та полегшуємо їх. Також слід пам'ятати, що в разі серйозних психічних проблем, психолог може їх побачити і направити до лікаря, який за необхідності випише потрібні ліки.

Звичайно, йти чи не йти до психолога, кожен вирішує для себе. Однак життя стає набагато простішим, коли внутрішні травми та конфлікти вирішені, а буденність сповнена гармонією. У разі, якщо ви вирішили піти на психотерапію, зверніть увагу на те, як правильно обрати психотерапевта.

Читайте також