Вчені закликали дозволити марихуану в Україні для науки
21:12 28.04.2017

Серед підписантів академік Національної академії наук, доктор і кандидати біологічних наук, а також кандидати медичних наук.

Українські вчені виступили за обмеження контрольованого використання марихуани для наукової діяльності, пише Українська правда.
Відповідне відкрите звернення до Кабміну на підтримку проекту "Наркополітика" підписали вже семеро українських вчених.
Серед них академік Національної академії наук, доктор біологічних наук Олег Кришталь, доктор медичних наук Віктор Досенко, кандидати біологічних наук Дмитро Ісаєв, Олександр Максимюк і Олексій Болдирєв.
Звернення підписали також кандидати медичних наук Юрій Жигарьов (лікар-інфекціоніст) і Василь Нагібін.
Дмитро Ісаєв зазначив, що в розвинених країнах канабіноїди використовуються як безальтернативний фармакологічний засіб для дітей з важкою формою вродженої епілепсії.
"Ці діти мають від 50 до 100 епілептичних припадків на добу. Чинні закони про наукову діяльність забороняють українським вченим проводити дослідження, результати яких уже в найближчому майбутньому могли б знизити дитячу смертність", - сказав він.
Він зазначив, що зараз вченим, які вивчають канабіноїдально сприйнятливі рецептори, кримінальне переслідування загрожує тільки за те, що вони вивчають важливі клітинні процеси організму людини.
Тим часом у США ринок легальної марихуани зростає. Зараз його обсяг становить близько 6 млрд доларів за рік, і якщо тенденція до легалізації марихуани збережеться, до 2026 року показник може досягти 50 млрд доларів за рік.
Нагадаємо, що вчора повідомлялося про плани провести Конопляний марш у Києві. Активісти хочуть домогтися збільшення до об'єктивно виправданої порогової кількості канабісу (конопель), що відокремлює адміністративну відповідальність від кримінальної.
Читайте також