Виявлені нові корисні властивості журавлини
18:33 13.12.2016
261

І цим еліксиром здоров'я виявилася кисла журавлина. Лісова ягода виявилася самим цінним джерелом не тільки аскорбінової кислоти, але інших, необхідних організму в період зимового вітамінного дефіциту корисних речовин.

Фахівці зі здорового харчування наполягають – журавлину обов'язково потрібно їсти, причому, бажано у свіжому вигляді, а оскільки збирають урожай цієї ягоди пізньої осені, то пора бігти в магазин за цінними ягідками.

Чим же так корисна журавлина, якщо дієтологи дружно за неї голосують?

ЩО В СКЛАДІ ЖУРАВЛИНИ

Насамперед, це органічні кислоти – зрозуміло, вітамін С, або аскорбінова кислота. Вітамін С. Як відомо, в нашому організмі не накопичується, а значить, повинен надходити з їжею постійно. Функцій у цього вітаміну чимало – він зміцнює стінки капілярів, необхідний для засвоєння заліза і формування гемоглобіну. Аскорбінової кислоти в журавлині не менше ніж у цитрусових, однак, алергії вона практично не викликає.

Не одною аскорбіновою кислотою журавлина багата, у ній так само є вітамін В1 необхідний для нервової системи, В2 – виводить токсини, покращує зір, В3 – бере участь в процесі розщеплення білка і жирів.

У журавлині є достатньо рідко зустрічається вітамін К (філохінон), який необхідний для згортання крові. Крім цього, вітамін К бере участь у синтезі важливого білка остеокальцину, який становить основу кісткової тканини. Відразу стає зрозуміло, чому журавлину необхідно давати дітям.

Журавлинна м'якоть багата калієм, а ми знаємо, що це важливий мінерал для зміцнення серцевого м'яза і нормальної перистальтики кишечника. У невеликій кількості, хоча в прекрасному співвідношенні, червона ягідка містить кальцій, залізо, натрій.

ЧИМ КОРИСНА ЖУРАВЛИНА

Кислі ягідки журавлини ідеальний засіб не тільки для профілактики застуди, але вони допоможуть захистити дитину від вірусів, а якщо малюк все ж захворіє, швидше одужати. У складі журавлинного соку є особлива кислота – бензойна. Це речовина – природний антибіотик, причому досить сильний, прекрасно бореться з мікробами. Журавлина допомагає значно знизити концентрацію бактерій і вірусів на слизових оболонках у сезон грипу, а також ефективна проти грибкової інфекції, допомагає перемогти стоматит і прояви ангіни.

Відомо жарознижувальну властивість журавлинного соку, причому при зберіганні воно нікуди не дівається. Особливо корисним вважається журавлинний морс – напій, який не можна кип'ятити.

Журавлинний сік має явно виражену, але при цьому досить м'яку сечогінну властивість, а це допомагає роботі сечовидільної системи, сприяє очищенню нирок і зменшує набряки – журавлинний мор дуже рекомендують під час вагітності.

У журавлиній м'якоті виявлено речовина ресвератрол, щоправда, його трохи менше, ніж у темному винограді, але тим не менш він є. Завдяки ресвератрол журавлина нормалізує рівень глюкози в крові, захищає від пухлин, у тому числі, як наполягають вчені – злоякісних утворень.

КОМУ НЕ МОЖНА ЇСТИ ЖУРАВЛИНУ

В принципі, склад ягоди настільки збалансований, що особливих протипоказань вона не має.

При підвищеній кислотності шлункового соку варто утриматися від журавлинного соку
Дітям до 2-річного віку, не варто пропонувати напої з журавлини, оскільки ніжна слизова може е впорається з великою кількістю кислоти

Стоматологи наполягають – після будь-якого контакту з журавлиною необхідно прополоскати рот, щоб кислота не травмувала зубну емаль.

Цікаво: завдяки бензойної кислоти, природного консерванту, дзьобу можна зберігати без попередньо обробки до наступного сезону. Для цього потрібно скласти промиті цілі ягідки в ємність з водою і поставити в прохолодне місце — так просто заготовити журавлину на зиму.

ЯК ПРИГОТУВАТИ МОРС З ЖУРАВЛИНИ

Промийте ягоди і опустіть в окріп на 2-3 хвилини. Протріть гарячі ягоди через сито, решту шкурки складіть у емальований або скляний посуд, налийте воду і варіть на невеликому вогні 5-10 хвилин. Отримані відвар процідіть, з'єднайте з соком і м'якоттю журавлини, додайте цукор, доведіть до початку кипіння і вимкніть. Дайте настоятися морсу під кришкою не менше 40-50 хвилин, остудіть і пийте з задоволенням.

 

Читайте також