Зеленський обговорив з Макроном розслідування російського теракту на Каховській ГЕС та міжнародні механізми
19:48 07.06.2023
253

Президент України, Володимир Зеленський, провів інтенсивну телефонну розмову з президентом Франції, Еммануелем Макроном, під час якої обговорили важливе питання щодо можливості задіяння міжнародних механізмів для розслідування терористичного акту, який стався на Каховській ГЕС, замах якого приписується росії.

У своєму оголошенні в Telegram, Зеленський висловив подяку Макрону за надану можливість брати участь у саміті Європейської політичної спільноти, а також за підтримку на Раді Безпеки ООН. В ході розмови, він також докладно розповів про актуальну ситуацію на Херсонщині та негативні екологічні та гуманітарні наслідки, які виникли в результаті російського теракту. Зеленський передав Макрону нагальні потреби України щодо ліквідації цієї катастрофи.

Крім того, президент України проінформував Макрона про досягнуту домовленість з МАГАТЕ та Рафаелем Гроссі щодо посилення контролю на Запорізькій атомній електростанції. Зокрема, обговорювалася продовження оборонної співпраці, зокрема в сфері захисту українського неба. Зеленський висловив очікування на швидку підготовку українських пілотів. Також було обговорено формати гарантій безпеки для України, а також очікування від Вільнюського саміту НАТО та підготовку до Глобального саміту миру.

Ця розмова стала ще одним важливим кроком в спільних зусиллях України та Франції у боротьбі з тероризмом та забезпеченні безпеки в регіоні. Обговорення міжнародних механізмів для розслідування теракту на Каховській ГЕС свідчить про готовність обидвох країн співпрацювати та залучити міжнародне співтовариство для з'ясування причин і винних цього жахливого події.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також