Злочин росії в Оленівці не має терміну давності: ООН повинна розслідувати вбивство полонених
15:07 29.07.2024
254

російський теракт в Оленівці не підлягає терміну давності, і Організація Об'єднаних Націй має відновити розслідування вбивства українських військовополонених. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у річницю трагедії.

Лубінець закликав ООН відновити розслідування загибелі українських військових у Оленівці, зазначивши, що ще 3 серпня 2022 року генсек ООН Антоніу Гутерріш оголосив про створення групи експертів для розслідування. Однак через п'ять місяців місію було розпущено через відсутність гарантій безпеки, а доступ до місця трагедії був заблокований росією.

Омбудсмен зауважив, що росія не надала доступу ні Україні, ні міжнародним організаціям, і що три іноземці в складі місії, ймовірно, перебувають під впливом Росії. Лубінець також зазначив, що ООН не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами, які стосуються вибуху.

Лубінець підкреслив, що злочин в Оленівці залишається без покарання, і закликав ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста виконати свої обов'язки та розслідувати цей теракт, який не можна "зам'яти".

Нагадаємо, що 28-29 липня 2022 року росія атакувала колонію в Оленівці, де утримувалися українські військові з "Азовсталі". Внаслідок удару загинули понад 50 військових, а близько 130 були поранені.

Автор: Павло Перушко
Читайте також