Нацбанк погіршив прогноз інфляції в Україні на 2022 рік
18:02 20.01.2022
259

Нацбанк України погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7% з огляду на реалізацію низки проінфляційних факторів. Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу.

"Світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими, ніж очікувалося раніше. Це не тільки тисне на виробничі витрати бізнесу, а й вимагатиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Збережеться і значний ціновий тиск з боку країн – торгових партнерів України, яких інфляція лише наближається до пікових значень. Надалі реалізовуватимуться вторинні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину та оплату праці", - сказав глава Нацбанку.

Він зазначив, що після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалась, але повільніше, ніж очікувалося, а фундаментальний інфляційний тиск навіть посилився. Наприкінці минулого року інфляція знижувалася завдяки рекордним урожаям та корекції окремих світових цін на продовольство, ефектам від зміцнення гривні в попередні місяці, вичерпанню низької бази порівняння та посиленню монетарної політики. Стримували інфляцію також адміністративні рішення щодо фіксації тарифів на деякі житлово-комунальні послуги.

"Поступовому зниженню інфляції сприятимуть посилення монетарної політики НБУ, корекція світових цін на сировинні товари, вплив рекордних минулорічних урожаїв. Додатковий вплив матиме гальмування світового інфляційного сплеску та вичерпання наслідків пандемії, що, зокрема, позначиться на більш істотній корекції цін на продовольство та логістику", - зазначив Шевченко.

 

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також