Франція відкликала послів з США і Австралії через їх угоди
15:02 18.09.2021
256

Франція відкликала послів із США та Австралії для консультацій, після того, як Канберра відмовилася від раніше підписаного контракту з французькою компанією заради угоди з США про атомні підводні човни.


У Парижі назвали таку поведінку США та Австралії "неприйнятною між союзниками і партнерами", пише The New York Times.


Видання зазначає, що Франція, яка є давнім союзником Штатів, пішла на такий крок вперше з 1778 року, коли був підписаний договір про дружбу між країнами.


У своїй заяві міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан зазначив, що таке рішення прийняв президент Еммануель Макрон, який обурений тим, як Сполучені Штати, Великобританія та Австралія домовилися про угоду, не інформуючи про це Францію.


"На прохання президента республіки я прийняв рішення негайно відкликати двох наших послів у США та Австралії в Париж для консультацій. Це виняткове рішення, виправдане надзвичайною серйозністю заяв, зроблених 15 вересня Австралією і США", - зазначив Ле Дріан.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що Австралія купить американські крилаті ракети великої дальності "Томагавк" в рамках оборонного альянсу AUKUS, про створення якого 15 вересня оголосили Австралія, США і Великобританія. Також будуть закуплені протикорабельні ракети великої дальності LRASM (Long-Range Anti-Ship Missile) і ракети класу "повітря - земля". Першим проектом AUKUS стане оснащення Австралії атомними підводними човнами без ядерної зброї. Після оголошення про створення альянсу AUKUS Австралія вийшла з угоди з Францією з будівництва підводних човнів на $ 66 мільярдів.

Автор: Єва Козаченко
Читайте також