Грудне вигодовування не є протипоказом до вакцинації від COVID-19
18:03 01.11.2021
260

Грудне вигодовування не є протипоказанням до вакцинації COVID-19. Жодна з вакцин від коронавірусу не містить частинок "живого" вірусу, тому вони не становлять загрози для матері та немовляти. Про це йдеться у повідомленні МОЗ у Telegram-каналі.


Як йдеться у повідомленні, Всесвітня організація охорони здоров'я радить жінкам, які вигодовують грудьми, щеплюватися проти коронавірусної хвороби. Ці рекомендації підтримують регулятори у сфері охорони здоров'я США, Великобританії, Німеччини та інших країн. В Україні Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) зазначає, що жінки, які годують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані проти COVID-19 без застережень, якщо інше не зазначено в інструкції до вакцини.

Для щеплення можна використовувати вакцину Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech або AstraZeneca.


Згідно з чинною інструкцією до вакцини CoronaVac від Sinovac Biotech, грудне вигодовування є протипоказанням для застосування цієї вакцини.


"Припиняти годувати немовля грудним молоком через щеплення не потрібно. Вакцини не можуть потрапити в грудне молоко, але туди потрапляють антитіла, які потенційно можуть захистити дитину від хвороби. Про це свідчать дані останніх досліджень. Утім, цих даних поки що недостатньо, щоб визначити , який саме захист можуть забезпечити дитині ці антитіла", - йдеться у повідомленні МОЗ.

Автор: Анна Бурлака
Читайте також